ΠΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΙΣ OFFSHORE ΒΙΛΕΣ

/
Ημερομηνία30 Νοέ 2011
/

Πώς το τέλος ακινήτων τιμωρεί τις offshore βίλες

Και όμως το περιβόητο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, καταπολεμά τη φοροδιαφυγή! Πώς γίνεται αυτό; Είναι ο μοναδικός φόρος που «στριμώχνει» πραγματικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι εκατοντάδες πανάκριβα και πολυτελή ακίνητα που βρίσκονται σε κοσμοπολίτικες περιοχές της χώρας μένουν εκτός φορολογικού συστήματος λόγω της αδυναμίας της εφορίας να εντοπίσει και να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες τους. Αναφέρουν ότι ενώ έχει επιβληθεί ο ετήσιος φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε αλλoδαπές εταιρείες, η είσπραξη του είναι προβληματική. 

Συγκεκριμένα, ο φόρος αυτός ανέρχεται σε 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος να εντοπισθούν τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore για τα οποία δεν έχει πληρωθεί ο φόρος. Ο ιδιοκτήτης της offshore είναι υποχρεωμένος να υποβάλει σχετική δήλωση στην εφορία και να πληρώσει το φόρο. Για να εντοπισθούν τα ακίνητα για τα οποία δεν πληρώνεται ο φόρος θα πρέπει το ΣΔΟΕ ή η εφορία να εντοπίσει το ακίνητο που ανήκει σε offshore με έλεγχο στο τοπικό υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθεί αν στην εφορία όπου φορολογείται η offshore- ιδιοκτήτρια του ακινήτου έχει υποβληθεί η δήλωση για τον ειδικό φόρο. Ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει πληρωθεί ο φόρος υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες με τον εντοπισμό του διαχειριστή της εταιρείας που κατέχει το ακίνητο και τη βεβαίωση του φόρου και των προστίμων σε αυτήν.

 «Τα παραπάνω προβλήματα δεν θα υπάρξουν με το φόρο ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ», λέει στο Capital.gr έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Εφόσον δεν πληρωθεί το τέλος ακινήτων, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις των πολυτελών ακινήτων ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, το ακίνητο θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Το γεγονός, ωστόσο, ότι το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να συλλάβει την φοροδιαφυγή δεν σημαίνει ότι «αθωώνεται ο εισπρακτικός χαρακτήρας το πρωτοφανούς μέτρου της επιβολής ενός υψηλού φόρου ακινήτων που η μη πληρωμή του τιμωρείται με στέρηση του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος». Ειδικά για τις ευπαθείας κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Αφήστε μια απάντηση