Πρόστιμα 136,6 εκατ. ευρώ από ΣΔΟΕ σε φοροφυγάδες Πρόστιμα 136,6 εκατ. ευρώ από ΣΔΟΕ σε φοροφυγάδες

/
Ημερομηνία13 Νοέ 2013
/

Αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή μέσω εικονικών τιμολογίων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, τις διασταυρώσεις στοιχείων για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και την αναζήτηση τιμολογίων που να τεκμηριώνουν το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Τον Οκτώβριο το ΣΔΟΕ εντόπισε 976 φορο-παραβάτες, στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 136,6 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό παραβατικότητας που εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ τον Οκτώβριο ήταν ιδιαίτερα υψηλό καθώς έφθασε το 50%, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ειδικότερα τον περασμένο μήνα το ΣΔΟΕ Αττικής πραγματοποίησε 1.942 ελέγχους και εντόπισε 976 παραβάτες στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 163.613.532 ευρώ. Οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως αδήλωτα εισοδήματα, μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν οι ακόλουθες:

 • Δέκα οκτώ επιχειρήσεις στην Αττική έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 17.247.000 ευρώ.
 • Έξι επιχειρήσεις αντίστοιχα εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 20.215.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης πλοίων, πώλησης ειδών υγιεινής, πάρκινγκ, ξενοδοχεία, διαφημιστική επιχείρηση και επιχείρηση ειδικών υπηρεσιών σε οικοδομές.
 • Ιατρός χειρουργός-ορθο­πεδικός προσαύξησε την περιουσία του, μη εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κατά 1.823.000 ευρώ.
 • Επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες αισθητικής δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 482.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκδώσει 1.202 αποδείξεις συνολικού ποσού 482.000 ευρώ κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων για τις εισπράξεις που πραγματοποίησε μέσω πιστωτικών καρτών πελατών της.
 • Επιχείρηση εκμετάλλευσης θερινών κατοικιών στη Μύκονο δεν εξέδωσε αποδείξεις και δεν δήλωσε δραστηριότητα αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 369.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνη της επιχείρησης ήταν αλλοδαπή μόνιμη κάτοικος Μυκόνου, η οποία διαπιστώθηκε ότι ενοικίαζε πολυτελείς βίλες έναντι 30.000 ευρώ την εβδομάδα. Οι παραβάσεις της εντοπίστηκαν μετά από άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών.
 • Πολιτικός μηχανικός δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για υπηρεσίες ύψους 302.000 ευρώ.
 • Παιδίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών ύψους 254.000 ευρώ.
 • Η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, αποκάλυψε ότι Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο στον Πειραιά, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία από το 2003 έως το 2005 για παράνομη είσπραξη ποσού 2.775.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν από τους υπεύθυνους της επιχείρησης να προσκομίσουν τα φορολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις δαπάνες που πραγματοποίησε το Διαγνωστικό Κέντρο προκειμένου να παράσχει τις αναγραφόμενες στα εκδοθέντα τιμολόγια υπηρεσίες και διαπίστωσαν ότι τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν, με συνέπεια να συμπεράνουν ότι τα τιμολόγια συνολικού ύψους 2,775 εκατ. ευρώ ήταν εικονικά και είχαν εκδοθεί μόνο και μόνο για να εισπραχθεί παράνομα το συγκεκριμένο ποσό. Το ΣΔΟΕ ερευνά αν η υπόθεση αυτή σχετίζεται με πρόσφατη αποκάλυψή απάτης σε βάρος του Οίκου Ναύτου και του ΕΟΠΥΥ. Ερευνά δηλαδή εάν η εικονική συναλλαγή σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
 • Έμπορος ξυλείας εξέδωσε εικονικά τιμολόγια ύψους 3.382.000 ευρώ.
 • Δύο πρακτορεία τουρισμού στην Αθήνα δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία ύψους 3.609.000 ευρώ για τουριστικά πακέτα διακοπών.
 • Δύο φυσικά πρόσωπα δεν δήλωσαν προσαύξηση της περιουσίας τους και δεν προκύπτει η πηγή προέλευσης για ποσό 3.245.916 ευρώ.

Στα νησιά του Ιονίου
Το ΣΔΟΕ Ιονίων Νήσων αποκάλυψε φοροδιαφυγή ύψους 3.400.000 ευρώ σε χονδρέμπορο αγροτικών προϊόντων, ο οποίος τροφοδοτούσε με εικονικά τιμολόγια αγρότες σε όλη την Ελλάδα με ανύπαρκτες καλλιέργειες, ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις. Η υπόθεση αυτή συνδέεται με εκτεταμένη απάτη στις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων που ερευνάται από το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση