Πρόσθετοι φόροι 2,16 δισ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα το 2014

/
Ημερομηνία08 Οκτ 2013
/

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι άμεσοι φόροι θα φθάσουν το 2014 στο ποσό των 21,335 δισ. ευρώ από 19,172 δισ. ευρώ το 2013. Οι επιπλέον φόροι (2,16 δισ. ευρώ) θα προέλθουν από τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, την κατάργηση το αφορολογήτου για τα παιδιά, και τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων.

Στο σκέλος των έμμεσων φόρων, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το 2013, παρά το γεγονός ότι το τρέχον έτος «κλείνει» με ύφεση 4%, ενώ το 2014 υπολογίζεται ανάπτυξη 0,6%. Συγκεκριμένα υπολογίζεται να εισπραχθούν 24,5 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για φέτος 24,6 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη των έμμεσων φόρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συνολικά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολογίζεται να ανέλθουν στα 49,544 δισ. ευρώ από 46,99 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% ή κατά 2,55 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δεν θα προέλθει από τη θέσπιση νέων φορολογικών μέτρων αλλά στηρίζεται στην απόδοση φόρων που έχουν ήδη θεσπιστεί αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί περίπου ένα δισ. ευρώ από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Η δήλωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει να υπάρξουν νέες φορολογικές παρεμβάσεις, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η τρόικα θα δεχθεί να εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσό που θα προέρχεται από τη φορολογική συμμόρφωση.

Σχετικά με τους άμεσους φόρους τα επιπλέον 2,16 δισ. ευρώ θα προέλθουν:

• Από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τους αγρότες, τους εισοδηματίες και τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
• Από την κατάργηση των περισσοτέρων εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών. Οι μόνες δαπάνες που θα εκπίπτουν από τον φόρο θα είναι η διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.
• Από την αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν φόρους που θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων που θα εμφανίσουν για το 2013. Σε περίπτωση που το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.
• Από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β΄ κατηγορίας), από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ο συντελεστής φορολογίας των κερδών τους αυξάνεται από 20% σε 26%.
• Από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ από 20% σε 26%. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.
• Από τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Στα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 10%, και για τα επιπλέον εισοδήματα από την ίδια πηγή θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%.
• Από τη φορολόγηση των ακινήτων. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων υπολογίζονται έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα βεβαιωθεί στους φορολογούμενους ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ.

Πηγή : www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση