Προς κατάργηση πλήθος φοροαπαλλαγών

/
Ημερομηνία08 Ιούλ 2013
/

Στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  θα αξιολογηθούν από την αρχή τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ήδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βουλή. Η υποχρέωση κατάρτισης σχεδίου νόμου θα συμπεριληφθεί και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014.

Ενας από τους λόγους που ανάγκασαν την τρόικα να ζητήσει την εκ βάθρων αλλαγή των φοροαπαλλαγών, που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, έγκειται στο γεγονός ότι πολλές εξ αυτών όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούνται μόνο απ’ όσους θέλουν να φοροδιαφύγουν. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ τα φορολογικά κίνητρα που δίδονται στο πλαίσιο των επενδυτικών νόμων θα αξιολογηθούν από την αρχή. Και αυτό διότι τα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα καθώς και οι φοροαπαλλαγές είναι «διάσπαρτα» σε διάφορους νόμους με αποτέλεσμα:

– Να μην υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο να μπορούν οι επενδυτές να βασιστούν για να καταρτίσουν τα επιχειρησιακά σχέδια.

– Να μη διέπονται από διαφάνεια.

– Να υπάρχουν φοροαπαλλαγές που είναι «κρυμμένες».

Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που βαίνουν προς κατάργηση είναι και αυτή που αφορά φυσικά πρόσωπα αλλοδαπούς, οι οποίοι ενώ εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι της χώρας. Με τον τρόπο αυτό τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα και όχι για το παγκόσμιο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να χάνει έσοδα.

Ηδη έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα εργασίας για την καταγραφή των διάσπαρτων φοροαπαλλαγών που χορηγούνται ως κίνητρα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών και επενδυτικών νόμων, μετά την απαίτηση της τρόικας να αποσαφηνισθεί το ποιες από αυτές μπορούν να διατηρηθούν ως συνδεόμενες με παραγωγικές λειτουργίες και ποιες όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις απαλλαγές θα καταργηθούν, άλλες θα ενισχυθούν, ενώ θα θεσμοθετηθούν και νέα φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα στο προσχέδιο του Μνημονίου που παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή η «Καθημερινή», αναφέρεται ότι οι διάσπαρτες φορολογικές απαλλαγές που υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις επενδύσεις.

Πηγή : Taxheaven

Αφήστε μια απάντηση