ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

/
Ημερομηνία22 Νοέ 2011
/

Πολυνομοσχέδιο καταργεί γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις

Πολυνομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, την ίδρυση επιχειρήσεων, τις απαλλοτριώσεις, τις εξαγωγές και άλλους τομείς του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε ο υπουργό Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Πιο συγκεκριμένα με το πολυνομοσχέδιο των 200 και πλέον σελίδων, που θα κατατεθεί στη βουλή πριν τα Χριστούγεννα, έρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

 1. Fast Track: Μειώνονται τα όρια των στρατηγικών επενδύσεων που θα αδειοδοτούνται με τις διαδικασίες του fast track. Συγκεκριμένα για τις στρατηγικές επενδύσεις μειώνεται το ύψος επενδύσεων από τα 200 στα 120 εκατ. ευρώ. Για τις στρατηγικές επενδύσεις με θέσεις εργασίας μειώνονται τα όρια από 75 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας στα 40 εκατ. ευρώ με 120 θέσεις εργασίας. Οι στρατηγικές επενδύσεις ανεξαρτήτου ύψους επενδύσεων με 250 θέσεις εργασίας μειώνονται στις 150 θέσεις εργασίας. Επιπλέον στις διαδικασίες fast track εντάσσονται επενδύσεις σε βιομηχανικές ζώνες ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ακόμη μειώνεται ο χρόνος της αδειοδότησης από 60 σε 45 μέρες. Το fast track επεκτείνεται επίσης και στις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το Invest in Greece θα αναλαμβάνει μέσα από ειδικό μητρώο χειριστών να συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επενδυτών.

 2. Απλοποιούνται οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων. Για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εξοικονομείται χρόνος από 2 έως 4 μήνες, ενώ για την ελεύθερη αγορά ακινήτων δίνεται η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένων εκτιμητών.

 3. Δημιουργείται νέα μορφή εταιρίας. Καθιερώνεται ευέλικτος εταιρικός τύπος προκειμένου να καλύψει το κενό ανάμεσα σε ΕΠΕ και ΑΕ. Για το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρικής μορφής θα απαιτείται μόλις ένα ευρώ. Θα είναι για εμπορικές επιχειρήσεις και ορισμένης διάρκειας με έδρα την Ελλάδα, ενώ η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα απαιτείται μόνο για την εισφορά ακινήτου.

 4. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις εξαγωγικές δραστηριότητες. Δημιουργείται ψηφιακή υπηρεσία εξυπηρέτησης των επενδυτών, ενώ για τους εμπόρους δε θα απαιτούνται άδειες εξαγωγών.

 5. Θεσπίζονται κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

 6. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εκτέλεση αρχαιολογικών ερευνών κι εργασιών.

 7. Δημιουργείται μητρώο πιστοποιημένων ελεγκτών για τα βιομηχανικά προϊόντα.

 8. Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις για το σήμα προϊόντων και υπηρεσιών.

 9. Καθιερώνεται το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 10. Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τους μεσίτες ακινήτων.

 11. Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ON LINE

Αφήστε μια απάντηση