Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε για να «χτίσετε» το αφορολόγητο

/
Ημερομηνία05 Ιαν 2016
/

Απόλυτη σύγχυση επικρατεί στην αγορά και τους φορολογουμέενους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν ξεκαθαρίζει το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου, με αγορές που πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών.

Το 2016 «τρέχει» και οι φορολογούμενοι ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες δαπάνες από αυτές που πραγματοποιούν καθημερινά θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ποιες δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος του 2016, τι θα γίνει με τις αποδείξεις που έχουν λάβει όσοι έχουν κάνει αγορές από την αρχή του έτους, αλλά και ποιοι τελικά θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η διάταξη με το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα κατατεθεί στις Βουλή τις επόμενες ημέρες. «Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επανέλαβε ο υπουργός, και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα, θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Όπως είπε «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», για να προσθέσει ότι όποιος έχει μικρό εισόδημα, θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα. «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα του πούμε φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα, θα του πούμε, για παράδειγμα, φέρε 9.500 ευρώ που είναι και το πιθανό ποσό για το αφορολόγητο όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. Ωστόσο στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ αποτελούν το 38% του ετήσιου εισοδήματος.

Δαπάνες 
Όσον αφορά στις δαπάνες με βάση τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται με κάρτες ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών, στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη κάνουν σκέψεις και το τοπίο παραμένει θολό.

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος. Χθες δήλωσε ότι για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες -ακόμη και οι αγορές από σούπερ μάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ- πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό, όπως ενοίκια και ιατρικά έξοδα.

Για να εφαρμοστεί άμεσα το σχέδιο «πλαστικό χρήμα», το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να καθορίσει:

Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS.

Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Τις κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Εξετάζεται από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών, καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ΄s.

Επίσης αναζητείται λύση στο θέμα με τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους επαγγελματίες και στα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να «πείσουν τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που κρατούν από τους εμπόρους για τη χρήση POS».

Δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο

  • Αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα
  • Καύσιμα
  • Λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
  • Αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης
  • Δίδακτρα σε φροντιστήρια
  • Ξενοδοχεία
  • Παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους κ.λπ.
  • Εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση