Ποιες αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό από το 2016

/
Ημερομηνία17 Σεπ 2015
/

Σε περικοπές συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους οδηγούν οι παρεμβάσεις που εξετάζει η Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό και οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι τον Νοέμβριο στην νέα κυβέρνηση για να εφαρμοστούν το νέος έτος.

Το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν έως τον Οκτώβριο 2015 νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7-1,8 δισ. ευρώ) για το ασφαλιστικό σύστημα το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.

Σήμερα το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 2,4 δισ. ευρώ, στα επικουρικά 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 220 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έως 850 εκατ. ευρώ θα χάσουν και όσα Ταμεία έχουν έσοδα από κοινωνικούς πόρους που θα καταργηθούν.

Η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό εξετάζεται να γίνει με περικοπές στις νέες συντάξεις. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών:

  • Θα πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης.
  • Θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελάχιστη εγγυημένη εθνική σύνταξης.
  • Θα πρέπει να ακολουθήσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Μάλιστα, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση και βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 3863/10. Πιο απλά για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/7/2015 η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
  • Θα ακολουθήσει η καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου ανταποδοτικής σύνταξης με ενοποίηση κύριας και επικουρικής.
  • Θα εφαρμοσθεί ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, δίνοντας χώρο στη συμπλήρωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων μέσα από την ιδιωτική και την επαγγελματική ασφάλιση.

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση