ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

/
Ημερομηνία03 Νοέ 2011
/

Πέντε τρόποι για κάλυψη των τεκμηρίων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Παράθυρα για την αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) προσφέρει η φορολογική νομοθεσία. Πρόκειται για τρόπους με τους οποίους οι φορολογούμενοι που φέτος απέκτησαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή το εισόδημά τους που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό θα αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος από αυτόν που τους αναλογεί πραγματικά.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια μπορούν να κάνουν τις εξής κινήσεις έως το τέλος του χρόνου:

Να προχωρήσουν στην πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου. Για παράδειγμα, μπορούν να προχωρήσουν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή αυτοκινήτου και να επικαλεστούν τα έσοδα από αυτήν την πώληση προκειμένου να δικαιολογήσουν το τεκμαρτό εισόδημα ή τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Τη λήψη χρηματικών ποσών μέσω γονικής παροχής από τους γονείς του φορολογούμενου. Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί ποσά που έλαβε από τους γονείς του προκειμένου να δικαιολογήσει τεκμήρια. Σημειώνεται ότι οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δηλωθεί η δωρεά στην Εφορία έως το τέλος του 2011.

Λήψη δωρεάς χρηματικού ποσού από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν δωρεές χρηματικών ποσών από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δηλωθεί η δωρεά στην Εφορία έως το τέλος του 2011. 

Ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών. Για την κάλυψη τεκμηρίων οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν εισόδημα από τα προηγούμενα έτη που φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα από τη φορολογία. Πρόκειται για εισόδημα που ουσιαστικά αποτελεί αποταμίευση των φορολογούμενων. 

Λήψη δανείου από τραπεζικό ίδρυμα ή ιδιώτη. Τα ποσά που προέρχονται από τραπεζικά δάνεια μπορούν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια. Ωστόσο για να γίνει αποδεκτό από την εφορία το δάνειο θα πρέπει να εμφανίζει ακριβή ημερομηνία χορήγησης.

ΠΗΓH: CAPITAL.GR

Αφήστε μια απάντηση