Παζάρι και λύση μέσω των 12 δόσεων

/
Ημερομηνία12 Νοέ 2015
/

Λύση μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης αναζητούν τώρα κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το «παζάρι» συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προτείνει να μειώνεται το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 20 ημέρες εντός του επόμενου εξαμήνου και σε 10 ημέρες ύστερα από ένα έτος.

Η λύση που αναζητείται κινείται σε δυο άξονες:

  • Να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων βεβαιωμένων οφειλών οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σήμερα, η ρύθμιση των 12 δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνον εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να ρυθμιστούν σε δώδεκα δόσεις μόνο στην Εφορία του υπόχρεου, σύμφωνα με τον νόμο 4174/2012.
  • Τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την ένταξη των οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Σήμερα για να υπαχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση το ηλεκτρονικό σύστημα ζητά μόνο την υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης, ηλεκτρονικά, στην οποία ο υπόχρεος καταγράφει το διαθέσιμο μηνιαία εισόδημά του και τις μηνιαίες δαπάνες του. Τα στοιχεία αυτά δεν ελέγχονται με αποτέλεσμα να εντάσσονται στη ρύθμιση φορολογούμενοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλούν στην ώρα τους τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να καθιερωθούν αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση που θα διευκολύνουν μόνο τους φορολογούμενους – οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση