Ο πιο γρήγορος κερδίζει ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης

/
Ημερομηνία14 Δεκ 2015
/

Οποιος προλάβει θα πάρει ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, αν δεν φτάσει το ποσό των 105 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα θα πληρωθούν κατ’ αναλογία. Στην εγκύκλιο τονίζεται συγκεκριμένα ότι για τις εκκρεμείς αιτήσεις, εφόσον το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά. Προφανώς το οικονομικό επιτελείο είτε δεν υπολόγισε σωστά τους δικαιούχους είτε έχει κάνει λάθος στα ποσά και στα λίτρα που ορίζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κάθε ζώνη. Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το κονδύλι επαρκεί για όλους τους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, και συγκεκριμένα από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο, αν και υπολογίζει ότι οι δικαιούχοι είναι 2,3 εκατ., ωστόσο εκτιμά ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα είναι περίπου 700.000. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 1,1 εκατ. αιτήσεις από δικαιούχους.

Με βάση τα ανωτέρω, οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν και να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους. Διαφορετικά, εφόσον υποβάλλουν την αίτηση από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης. Αν και πολλές φορές έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις για τον αριθμό των δικαιούχων, ή για το ύψος της δαπάνης σε οποιαδήποτε παροχή ή επιβαρυντικό μέτρο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που θα ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για τους ίδιους δικαιούχους. Δηλαδή είναι αδιανόητο να χορηγηθεί διαφορετικό επίδομα επειδή ένας φορολογούμενος υπέβαλε την αίτηση του τον Δεκέμβριο και άλλος τον Ιανουάριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι ήδη «ψαλιδισμένο» έως και 52,4% σε σχέση με πέρυσι και, όπως φαίνεται, για ορισμένους θα είναι ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν το ποσό που τους αντιστοιχεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση από τον Ιανουάριο του 2016 η πίστωση στους λογαριασμούς τους θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης:

• Οι άγαμοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ πέρυσι), με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας (από 200.000 ευρώ πέρυσι).

• Οι έγγαμοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (από 40.000) με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

• Οι έγγαμοι με ένα τέκνο και εισοδήματα έως 22.000 ευρώ. Για κάθε παιδί το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.

• Οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 22.000 ευρώ από 43.000 ευρώ πέρυσι.

• Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

• Στην πρώτη ζώνη το ανώτατο επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 500 ευρώ για τους άγαμους και στα 625 για τους έγγαμους.

• Στη δεύτερη ζώνη το ανώτατο επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 ευρώ για τους άγαμους και στα 375 για τους έγγαμους.

• Στην τρίτη ζώνη το ανώτατο επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 160 ευρώ για τους άγαμους και στα 200 για τους έγγαμους.

• Στην τέταρτη ζώνη το ανώτατο επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 100 ευρώ για τους άγαμους και στα 125 για τους έγγαμους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση