Οι τρεις “κόφτες” θα καθορίσουν τη ρευστότητα και τα νέα μέτρα
Δύο μηχανισμούς που θα καθορίσουν τη ροή ρευστότητας στην αγορά, αλλά και την ικανότητα της κρατικής μηχανής να διασφαλίσει ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα συμφώνησαν κυβέρνηση και Θεσμοί στο “συμπληρωμένο” μνημόνιο.
Θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, πολύ πριν από τον τρίτο μηχανισμό, δηλαδή τον “κόφτη” των δαπανών που θα ενεργοποιείται από το 2017 και μετά αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις φέροντας αυτόματες περικοπές δαπανών. Ο λόγος για τον “κόφτη” στην ροή του 1,8 δισ. ευρώ που θα οδεύσει για την αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες που θα δίδονται με… το σταγονόμετρο, αλλά και για τον μηχανισμό λογιστικής εξαίρεσης προσφυγικών δαπανών.
1)Προβλέπεται στο “συμπληρωμένο μνημόνιο” ένας μηχανισμός για την καταμέτρηση και την αφαίρεση (λογιστικά από τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως μετρώνται για την αξιολόγηση από τους θεσμούς και όχι στην πραγματικότητα) των δαπανών της κρατικής μηχανής που συνδέονται με το προσφυγικό. Θα αφαιρούνται όμως αν και εφόσον αποδειχθεί ότι έγιναν γι αυτόν τον σκοπό και ότι δεν καλύφθηκαν από τα κονδύλια που δίδει η ΕΕ για το προσφυγικό.
Δηλαδή θα πρέπει κάθε φορέας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το Εσωτερικών έως δήμους και οργανισμούς να αποδεικνύει ότι μία συγκεκριμένη δαπάνη (περίθαλψης, μεταφοράς, καυσίμων, συντήρησης κλπ) συνδέεται με τους πρόσφυγες.
Διαφορετικά, το κόστος (που υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ το 2015 με ανοικτά σύνορα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ) θα πρέπει όχι μόνο να καλυφθεί από κρατικό χρήμα, αλλά και να προσμετρηθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη με βάση τα οποία αξιολογείται η χώρα και -αναλόγως- ζητούνται ή όχι νέα μέτρα…
2)Αποφασίστηκε επίσης ένας πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής – μέσω των δόσεων με αρχή τα 1,8 δισ. ευρώ – των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Θα φθάνει σε ειδικό λογαριασμό ποσό 500-800 εκατ ευρώ τον μήνα, αν και εφόσον αποδειχθεί ότι δαπανήθηκε το ποσό που έχει ήδη δοθεί. Και οι φορείς θα πρέπει να δίδουν κάθε μήνα “λογαριασμό” για τις πληρωμές που έκαναν, αλλά και να αποδεικνύουν ότι δεν δημιουργούν νέες “γενιές” από “φέσια”…
Σημειώνεται ότι η αποπληρωμή των 7 περίπου δισ. ευρώ οφειλών προβλέπεται πλέον ότι θα γίνει έως το μέσο του 2017 αν και εφόσον δεν υπάρξει νέα καθυστέρηση στις αξιολογήσεις. Ήδη, η ροή είναι αργή επηρεάζοντας την ρευστότητα στην οικονομία. Και αν καθυστερήσει είτε η διανομή, είτε η υποδόση του Σεπτεμβρίου (συνδέεται με 1,7 δις ευρώ για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες), είτε η νέα αξιολόγηση του φθινοπώρου, τότε η πίεση σε συμβασιούχους προμηθευτές και φορολογουμένους θα αυξάνεται, προσθέτοντας νέα “βάρη” στην πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη.
Η εφαρμογή των “μηχανισμών”, αλλά και του τεράστιου μνημονιακού έργου, θα συμφωνηθεί/συντονιστεί με τους θεσμούς σε μίνι επίσκεψή τους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Προς το παρόν τα κείμενα της συμφωνίας οδεύουν στα κοινοβούλια κρατών-μελών με στόχο την τελική έγκριση στις 16 Αυγούστου από το Eurogroup και τον ESM. Προβλέπουν ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά ένα νέο τροχάδην για τον πολυετή προϋπολογισμό έως το 2020, για το Ελληνικό (επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή), και για πολλές άλλες παρεμβάσεις.
Πηγή: www.capital.gr