Οι επιπτώσεις σε εργατικά και ασφαλιστικά με το πολυνομοσχέδιο

/
Ημερομηνία31 Μαρ 2014
/
Ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί σοβαρή μελέτη, με μαθηματικό προσδιορισμό των ωφελημάτων και των συνεπειών που θα προκύψουν από την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, δήλωσε στο ΑΠΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, με αφορμή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ένας προγραμματισμός δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση, και ότι με την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» εφόσον «δεν προβλεφθεί, αυτοί οι φόροι, από τους πόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούσαν ένα μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, από πού και πώς θα καλυφθούν, και τι επιδράσεις θα έχουν στη βιωσιμότητα, στα επίπεδα συντάξεων ή γενικότερα στα επίπεδα παροχών των συγκεκριμένων ταμείων».
Με τη μείωση των εισφορών αθροιστικά εργαζομένων και εργοδοτών, θα επέλθει απώλεια ύψους 1 δισ. στα ταμεία, επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναζήτησης αυτών των απωλειών για να μην οδηγηθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε μείωση των συντάξεων.
Το πρόβλημα κυρίως αφορά στον ΟΑΕΕ.
Μπορεί να υπάρχει σαν στόχευση η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του ΟΑΕΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του αποθεματικού κεφαλαίου που διαθέτουν τα άλλα ταμεία, διότι τα άλλα ταμεία διατηρούν αυτό το κεφάλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν, στο παρόν και στο μέλλον, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τους. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να μην οδηγηθούμε σε μειώσεις των συντάξεων».
Μια σοβαρή αλλαγή στα εργασιακά, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, επίσης, είναι η απελευθέρωση στη λειτουργία των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων/
Ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ίσχυε μόνο για έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων, φαίνεται τώρα ότι η διάταξη θα περιλαμβάνει και τακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και βέβαια διευρύνεται στους οικοδόμους, προκειμένου να εργαστούν σε μεγάλα δημόσια έργα κλπ.
Επόμενη δυσμενής αλλαγή, είναι η κατάργηση των τριετιών, μέχρι 31/1/2017, για μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών.
«Αυτό σημαίνει -τόνισε ο κ. Ρομπόλης-, ότι εάν έχουμε κάποιο μακροχρόνια άνεργο πάνω από 25 ετών και είχε από την προηγούμενη εργασία του 3 ή 4 τριετίες, εάν επαναπροσληφθεί, σε ό,τι αφορά τις τριετίες θα του κοπούν κατά 50%. Αυτό ως στρατηγική έχει τη μείωση του μέσου μισθού προς τα επίπεδα του κατώτατου, επομένως εάν εισαχθεί αυτό το μέτρο στην οικονομία, θα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στον κατώτατο μισθό και από εκεί και πάνω θα έχουμε τον ανώτατο μισθό στα στελέχη των επιχειρήσεων» .
Για τις ομαδικές απολύσεις:
Η συμφωνία που έχει γίνει για τη διάταξη είναι να μείνει το 5% όπως είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη αλλαγή, αλλά να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να μην υπογράφει ο υπουργός την απόφαση αλλά ο Γενικός Γραμματέας.
Πηγή : forologikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση