ΟΕΕ: Επιστολή για παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων

/
Ημερομηνία19 Ιούν 2018
/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα – Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873, e-mail: press@oe-e.gr

Αθήνα, 19-06-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου, ζητά – με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου, και το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή – ο Πρόεδρος του  Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως αναφέρει, «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΟΕΕ για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για την έναρξη και λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διαπιστώνει τη μη εφαρμογή τους και για το φορολογικό έτος 2017. Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα προσδιορίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια από νόμους, η εφαρμογή τους στην πράξη απέχει, δυστυχώς, από τις ισχύουσες διατάξεις».

Η παράταση μέχρι τις 27 Ιουλίου είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, και εδράζεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή του TAXISNET για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε και λειτουργεί με συνεχή προβλήματα σχετικά με τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3, την προσυμπλήρωση με λανθασμένα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών, τις τεχνικές δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταχώρηση των δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές – φοροτεχνικοί να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των πελατών τους.

Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141882
2132141870

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2018
Αρ.πρωτ. Φ/1/4998

Προς:
– Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
– Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Κατερίνα Παπανάτσιου
-Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: Αίτημα του ΟΕΕ για λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής των φορολογικών δηλώσεων στο TAXIS μέχρι 27 Ιουλίου 2018

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για την έναρξη και λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διαπιστώνει τη μη εφαρμογή τους και για το φορολογικό έτος 2017. Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα προσδιορίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια από νόμους, η εφαρμογή τους στην πράξη απέχει, δυστυχώς, από τις ισχύουσες διατάξεις.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISNET για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, ενεργοποιώντας την σχετική διαδικασία. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2018.

Σημειώνουμε ότι η εφαρμογή του TAXISNET για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε και λειτουργεί με συνεχή προβλήματα σχετικά με τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3, την προσυμπλήρωση με λανθασμένα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών, τις τεχνικές δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταχώρηση των δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές – φοροτεχνικοί να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των πελατών τους.

Προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά η σχετική διαδικασία υποβολής των δηλώσεων προς όφελος των φορολογουμένων και των λογιστών – φοροτεχνικών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) κρίνει αναγκαία και επιβεβλημένη, λόγω των συνεπειών της καθυστέρησης των προβλεπόμενων φορολογικών διαδικασιών, την λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής των φορολογικών δηλώσεων στο TAXIS, μέχρι 27 Ιουλίου 2018.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Πηγή: www.taxheaven.gr

Αφήστε μια απάντηση