Νέο σύστημα προσωρινών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα

/
Ημερομηνία07 Οκτ 2013
/

Η τρόικα γκρινιάζει και δίνει οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση, κατ’ εντολήν της τρόικας, ανοίγει και πάλι τον φάκελο της φοροδιαφυγής. Με νομοθετική πρωτοβουλία καθιερώνεται νέο σύστημα ελέγχων που θα επιτρέπει στους εφοριακούς και στο ΣΔΟΕ να πραγματοποιούν και στα φυσικά πρόσωπα
προσωρινούς ελέγχους, όπως ακριβώς και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.

Κίνητρα
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά το νέο καθεστώς και τα κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποία παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων στο τέλος κάθε έτους στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση,
όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση – επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων.

Με αυτές τις δύο «κινήσεις», τον προσωρινό έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των ελέγχων που γίνονται σε επαγγελματίες αλλά και το νέο καθεστώς αποδείξεων που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην Καραγεώργη Σερβίας ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος σταθερότητας και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Εισοδηματίες
Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη είναι να «ξετινάξουν» με στοχευμένους ελέγχους όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και όλους όσα έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.

Προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργού θα φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων, η οποία θα δίνει την  δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Με την τροπολογία αυτή θα  γίνεται στοχευμένους – προσωρινός έλεγχος, ο οποίος θα εστιάζει σε συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, όπως είναι για παράδειγμα τα εμβάσματα που εστάλησαν την περασμένη διετία στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, θα ελεγχθούν και άλλα στοιχεία, όπως πχ. η ακίνητη περιουσία ή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης κτλ.).

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση