Νέο ποινολόγιο από την εφορία

/
Ημερομηνία15 Σεπ 2015
/

Προετοιμασία και για τις αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών. Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων του κλάδου των φοροτεχνικών καθώς και εμπειρογνωμόνων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Μάλιστα χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι προβλέψεις του νέου μνημονίου για το θέμα των ποινών της εφορίας για τις φορολογικές παραβάσεις.

Με βάση όσα συζητήθηκαν χθες αλλά και τις συσκέψεις και διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στο τραπέζι έχουν πέσει αλλαγές τις οποίες θα κληθεί να οριστικοποιήσει και να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι αλλαγές αυτές είναι:

– Ο “εξορθολογισμός” των προστίμων που προβλέπονται στο άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και αφορούν στις λεγόμενες “διαδικαστικές” παραβάσεις . Πρόκειται για πρόστιμα που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και αφορούν στην απλή καθυστέρηση της υποβολής μιας φορολογικής δήλωσης ή ακόμη και της υποβολής μιας δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση. “Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε σε μείωση των σχετικών προστίμων σε κάποιο συμβολικό ποσό, για παράδειγμα στα 20 ευρώ”, λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

– Η επαναφορά της δυνατότητας “συμβιβασμού” με την πληρωμή μέρους του προστίμου όταν ο παραβάτης δεν προσφεύγει στη δικαιοσύνη και δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα του ελέγχου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πρόσθετων φόρων και προστίμων που επιβάλλονται μετά από τακτικό φορολογικό έλεγχο και τη διαπίστωση λογιστικών διαφορών. Με το σημερινό σύστημα θα πρέπει να πληρωθούν προσαυξήσεις και πρόστιμα που ανέρχονται ακόμη και στο 120% του πρόσθετου φόρου. Με βάση όσα πέφτουν στο τραπέζι, θα επιστρέψει η δυνατότητα συμβιβασμού με τη μείωση του προστίμου ακόμη και στο ένα τρίτο εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να συμβιβαστεί.

– Αύξηση των προστίμων που προβλέπονται στο άρθρο 55 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και αφορούν στις παραβάσεις φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που από πράξεις ή παραλείψεις των φορολογούμενων προέκυψε σημαντική απώλεια εσόδων του δημοσίου. Στο συγκεκριμένο θέμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι ιδιαίτερα πιεστικά καθώς θεωρούν ότι πρέπει το ποινολόγιο να επικεντρωθεί στην πραγματική φοροδιαφυγή και όχι στην τιμωρία τυπικών φορολογικών παραβάσεων.
– Κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων 100% για την καθυστέρηση ακόμη και μιας ημέρας της υποβολής δήλωσης για την απόδοση παρακρατούμενων φόρων, όπως είναι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. Η πρόταση που κερδίζει έδαφος στην επιτροπή που έχει συσταθεί είναι αυτή της θέσπισης μιας κλιμακωτής αύξησης του προστίμου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης στην απόδοση του φόρου. Για παράδειγμα το πρόστιμο να είναι 20% εφόσον η επιχείρηση καθυστερήσει έναν μήνα να αποδώσει το φόρο, 50% για καθυστέρηση δυο μηνών και 100% για καθυστέρηση έξι μηνών και πάνω.

Πηγή: Capital.gr

Αφήστε μια απάντηση