Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το Φθινόπωρο

/
Ημερομηνία06 Αυγ 2013
/

Ασφαλής και μόνιμη λύση για πάσα αστοχία στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παραμένει το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό και οι δανειστές της Ελλάδας, σε κάθε αναθεωρημένο Μνημόνιο επαναλαμβάνουν την γνωστή επωδό: εάν δεν βελτιώσετε τις εισπράξεις από την φοροδιαφυγή, θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων… Η οποία ούτως ή άλλως, προβλέπεται και ως προαπαιτούμενο σε κάθε νέο μνημόνιο, αφού τίθεται βασική προϋπόθεση η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναλαμβάνεται ότι θα υπάρξει «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, παράλληλα με την απειλή για νέα παρέμβαση στο επίπεδο των δαπανών, εφόσον υπάρξουν αστοχίες. Παράλληλα, περιγράφεται ξεκάθαρα μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αιχμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως την μείωση των παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων – ταμείων των οποίων οι συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Η Τρόικα επιβάλλει μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε περικοπές κύριων συντάξεων, σε ασφαλισμένους κυρίως ΔΕΚΟ και Τραπεζών, οι οποίοι ναι μεν έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, διατηρούν όμως διαφορετικές παροχές σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Ζητούν χαρακτηριστικά οι δανειστές, να υπάρξουν παρεμβάσεις καθώς υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν ταμεία όπου οι παροχές υπερβαίνουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, σε αντίθεση με το ΙΚΑ.

Καυτός Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας, τόσο γιατί θα ξεκινήσουν νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τριμελή των δανειστών, όσο και γιατί βάσει του νέου Μνημονίου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ. Οι μελέτες θα δείξουν το μέγεθος των νέων μειώσεων που αναμένεται να επιβληθούν από το 2014 και μετά.

Αναλογιστές και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν νέα μείωση κοντά στο 20% με 25% και αυτό που θεωρούν διαπραγματεύσιμο είναι το ποιους θα αφορούν οι νέες αυτές μειώσεις. Εάν θα εφαρμοστούν δηλαδή, μόνο για τους νέους συνταξιούχους ή θα επεκταθούν και στους ήδη συνταξιούχους. Η εμπειρία των προηγούμενων… διαπραγματεύσεων πάντως, έδειξε ότι οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές και θα αφορούν για τα μεν επικουρικά και τους ήδη συνταξιούχους, για τα δε εφάπαξ, και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Η καμπάνα χτυπάει και αυτή τη φορά για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να υποστούν και 3η μείωση μιας εφάπαξ παροχής, που ακόμη δεν έχουν λάβει, παρ’ ό,τι την δικαιούνταν πριν καν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο!

Όλα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Αν κι από μόνη της η οικονομική κατάσταση των ταμείων οδηγεί σε νέες δραματικές περικοπές, κάτι που αποκλείει σε επίπεδο προθέσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μια ακόμη μνημονιακή δέσμευση οδηγεί απευθείας στα νέα μέτρα. Πρόκειται για την πρόβλεψη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, σταδιακά και σε τρία χρόνια από το 2014.

Για να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε δικαιώματα και συντάξεις, θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να βρει τρόπο να εφαρμόσει τη δέσμευση αυτή, προτείνοντας μάλιστα, νέα αύξηση των άμεσων φόρων ή επιβολή φόρου στα ακίνητα!

Μάλιστα, η Τρόικα μέσα από την έκθεση του ΔΝΤ που είναι πιο ξεκάθαρη και «σκληρή» σε σχέση με αυτήν της Κομισιόν, επανέρχεται και στο θέμα των κοινωνικών πόρων, ζητώντας την επανεξέτασή τους και τη σταδιακή – μερική κατάργησή τους. Η Τρόικα επιμένει ακόμη και στον χαρακτηρισμό «ενοχλητικοί φόροι», ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσει στην επικείμενη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Αν και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών τίθεται στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, οι συνέπειες στο ασφαλιστικό είναι άμεσες και τεράστιες.

Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σκέφτεται αντί της πρότασης των δανειστών (από το 2011) για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ποσό από τα πρώτα 100 ευρώ ή ακόμη και τα πρώτα 400 ευρώ του μισθού, να εφαρμόσει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μόνο για όσους εργοδότες δεν χρωστούν στα ταμεία.

Πηγή : capital

Αφήστε μια απάντηση