ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΘΑ “ΠΕΦΤΟΥΝ” ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Μόνο για σοβαρές παραβάσεις θα “πέφτουν” βιβλία επιχειρήσεων
Διατάξεις για την κατάργηση της δυνατότητας των φορολογικών αρχών να απορρίπτουν για «ψύλλου πήδημα» τα βιβλία των φορολογούμενων περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι μοναδικοί λόγοι για τους οποίους κατά την διενέργεια φορολογικού ελέγχου θα απορρίπτονται είναι μόνο ουσιαστικοί. Ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι;
1. Η μη επίδειξη των φορολογικών βιβλίων κατά τη ζήτησή τους από τους φορολογικούς ελεγκτές. Αν μια επιχειρηση δεν επιδεικνύει τα βιβλία της όταν της ζητηθεί τότε αυτομάτως θα οδηγείται σε εξολογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματός της.
2. Η μη τηρησή τους ή η ανεπαρκής τήρησή τους με απόκρυψη συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή τα βιβλία θα κρίνονται ανεπαρκή και πάλι η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογούνται για εισόδημα το οποίο θα υπολογίζεται με εξολογιστικό τρόπο.
3. Ο εντοπισμός στα βιβλία συναλλαγών που έχουν γίνει με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που συντάσσουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα βιβλία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν θα απορρίπτονται από τους φορολογικούς ελεγκτές. Οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της αντικατάστασής του από τον Κανονισμό Απεικόνισης Συναλλαγών. Ουσιαστικά, καταργούνται οι τυπικές φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και το τραπεζικό σύστημα θα παίξει πιο ενεργό ρόλο στην απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων και των ιδιωτών αξίας άνω των 3.000 ευρώ γίνεται πλέον υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος (επιταγή, πιστωτική κάρτα κλπ). Το όριο αυτό πρόκειται να μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 στα 1.500 ευρώ ενώ πρόκειται να δοθούν και κίνητρα στους φορολογούμενους για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών (π.χ έκπτωση φόρου).
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR