Με 33 συντελεστές ο νέος, ενιαίος φόρος ακινήτων

/
Ημερομηνία12 Αυγ 2013
/

H αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) επιφέρει ανακατατάξεις.

Η εφαρμογή από το 2014 του νέου, ενιαίου φόρου θα αλλάξει το τοπίο και πολλά από αυτά που θεωρούσαν δεδομένα για χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές εκπορεύονται από την καθιέρωση της ειδικής κλίμακας 33 συντελεστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσίασε εχθές η Καθημερινή της Κυριακής, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, οι συντελεστές θα εκκινούν από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης. Ο τελικός φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Για παράδειγμα, υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Αλλά και πάλι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλότερη τιμή ζώνης (κάτω των 2.000 ευρώ) θα καταβάλουν επιπλέον φόρους εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια παρέμεναν αφορολόγητα, ενώ με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το 2014 οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 4,15 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που κατέχουν.

Πηγή :Taxheaven

Αφήστε μια απάντηση