Μειώνεται η προμήθεια για κάρτες

/
Ημερομηνία11 Δεκ 2015
/

Κανονισμός της κομισιόν

Σε μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αναμένεται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, μετά και τον Κανονισμό της Κομισιόν (τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου) που προβλέπει τη μείωση της προμήθειας σε 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.

Την ίδια ώρα αυξήθηκαν κατά 125% οι χρεωστικές κάρτες που εκδόθηκαν μετά την επιβολή των capital controls.

Ειδικότερα ο Κανονισμός προβλέπει τη μείωση της προμήθειας που πληρώνει η τράπεζα-αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας από 1-1,25 ευρώ για τις πιστωτικές και 0,40-0,70 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.

Στόχος είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι στις τράπεζες και η μετακύλιση του οφέλους στους τελικούς καταναλωτές. Η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα εξαλείψει και τα κίνητρα για τη χρήση διαφορετικού τερματικού από κάθε τράπεζα, καθώς ο έμπορος θα μπορεί μέσα από ένα μηχάνημα να διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας.

Με την ίδια οδηγία ενιαιοποιείται το σύστημα διατραπεζικών προμηθειών στην ΕΕ ώστε να αποφεύγονται οι διπλοχρεώσεις και οι αυθαίρετες χρεώσεις στις διεθνείς συναλλαγές.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως πρώτο βήμα καθώς μέλημα της ΕΕ είναι η ευρεία αποδοχή του πλαστικού χρήματος αλλά και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα, λόγω και των capital controls, η χρήση των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατακόρυφα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες (ΙΟΒΕ, Visa Europe) οι νέες χρεωστικές κάρτες που εκδόθηκαν φέτος ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια πλαστικά, εκ των οποίων οι 1.100.000 εκδόθηκαν μετά τον Ιούλιο μέχρι τώρα (αύξηση 125%). Ο συνολικός αριθμός των καρτών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες καταναλωτές ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια πλαστικά.

Τα έσοδα

«Πλαστικό» χρήμα και e-banking μπορούν να αυξήσουν μέχρι 1,6 δις ευρώ τα κρατικά έσοδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα θεσπιστούν κίνητρα που θα κάνει ελκυστικά τα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών.

Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς η Ελλάδα παραμένει στην ΕΕ στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Εκτός όμως από την αύξηση των νέων καρτών, εντυπωσιακά αυξήθηκε και ο τζίρος σε POS (τα γνωστά μηχανάκια) των χρεωστικών καρτών, καθώς υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός τους.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση