Μεικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων για το 2014 Μεικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων για το 2014

/
Ημερομηνία13 Νοέ 2013
/

Σε ένα μεικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων το 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο σύστημα προβλέπει την επιβολή του ενιαίου φόρου (ΕΝΦΑ) σε όλα τα ακίνητα με μικρότερους συντελεστές από αυτούς που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως και, επιπλέον, τη διατήρηση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υψηλότερο όμως αφορολόγητο όριο που πιθανόν να κυμαίνεται στα 300.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί το 2014 από τα ακίνητα ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα θα προέρχεται από τον ΕΝΦΑ και το υπόλοιπο από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Για παράδειγμα, τα 2,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τον ΕΝΦΑ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος (ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή εντός 15 ημερών) θα εφαρμοσθεί το 2014 ως εξής:

1. Σε όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως αξίας, θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων με μικρότερους συντελεστές από αυτούς που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Με το νέο σχέδιο αναμένεται να μειωθούν οι συντελεστές στα αγροτεμάχια, καθώς και οι συντελεστές των οικοπέδων. Στα αγροτεμάχια το ποσό που θα επιβληθεί θα μειωθεί στα 110 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται να εξαιρεθούν τα κτίσματα των κτηνοτροφικών και άλλων μονάδων. Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των κατοικιών που βρίσκονται στα χωριά.

2. Οσοι διαθέτουν συνολικά ακίνητη περιουσία πιθανόν άνω των 300.000 ευρώ θα καταβάλλουν και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή θα πληρώνουν τον ΕΝΦΑ, καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα ΦΑΠ πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.Το όριο αυτό σχεδιάζεται να φθάσει τα 300.000 ευρώ.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να παραδώσει τις επόμενες μέρες στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Νίκος Καραβίτης που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση της φορολογίας στα ακίνητα, με στόχο να εισπραχθούν το 2014 περί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Το νέο σχέδιο συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προεδρεύοντος του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη και με τη συμμετοχή των κ.κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, Α. Παναγόπουλου από τη Ν.Δ. και των κ. Ι. Κουτσούκου και Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Ν. Καραβίτης.
Υπολογίζεται ότι έως το τέλος της εβδομάδος το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο, ώστε το συντομότερο δυνατόν να φτάσει στα χέρια των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, οι οποίοι και θα το εγκρίνουν. Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για «συγκερασμό απόψεων» και καλό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση. Τονίζουν, επίσης, ότι στο νέο νομοσχέδιο θα ικανοποιείται το βασικό αίτημα των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το κλίμα εντός των Κ.Ο. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι ίσως ο μόνος πραγματικός σκόπελος τον οποίο πρέπει να ξεπεράσουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και το οικονομικό επιτελείο. «Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο», δήλωσε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουτσούκος αποδίδοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν στη Χαρ. Τρικούπη.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση