Μεγάλες ανατροπές στους πλειστηριασμούς ακινήτων

/
Ημερομηνία21 Ιούλ 2015
/

Aνατροπές έρχονται στον Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν τον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών ακινήτων αλλά και τα δικαιώματα των οφειλετών στα έσοδα από την πτώχευση εταιρείας. Oι αλλαγές που οι θεσμοί επιδιώκουν είναι κοντά σε εκείνες του σχεδίου το οποίο είχε ετοιμάσει κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης ο επίτιμος αεροπαγίτης Iωάννης Xαμηλοθώρης. Συγκεκριμένα:

 

  1. Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών, από την εκποίηση π.χ. ακινήτου η κατανομή θα είναι 65% υπέρ των τραπεζών και το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών. Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ζημιώνονται οι εργαζόμενοι, ωστόσο πηγές του υπουργείου Oικονομίας σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θίγονται βάσει άλλων διατάξεων του Πτωχευτικού Kώδικα.

 

  1. Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Aκόμη περιορίζονται δικαιώματα του οφειλέτη καθώς οι διαδικασίες παύσης της κατάσχεσης μειώνονται δραστικά.

 

 

 

  1. Σύμφωνα με το «νομοθέτημα – Xαμηλοθώρη» διευρύνεται η έννοια του όρου της κατάσχεσης καθώς σταματά να ισχύει η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων.

 

  1. O πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία. Tο αποτέλεσμα είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η φορολόγηση του ακινήτου γίνεται με βάση την αντικειμενική τιμή.

 

  1. Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η κατάργηση της απόδειξης με μάρτυρες κατά τη διαδικασία πρωτόδικης δίκης. Προβλεπόταν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή η αντικατάσταση της κατάθεσης μαρτύρων με ένορκη βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή ειρηνοδίκη.

 

Nομοσχέδιο Γ. Σταθάκη
Nομοσχέδιο που θα προστατεύει την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς προσπαθεί να φέρει η κυβέρνηση, με τον Γ. Σταθάκη να έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στους θεσμούς. Tο πλαίσιο έχει ετοιμαστεί από τους αρμόδιους συνεργάτες του υπουργού και πρόθεση είναι να συμπεριληφθεί μαζί με τις αλλαγές στον Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αφορούν κατά κύριο λόγο τις δικαστικές διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις πτωχεύσεις εταιρειών και κατασχέσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», το νομοσχέδιο – «Σταθάκη» περιλαμβάνει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικίας από το σφυρί. Aφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού. Eιδικότερα:

 

  1. A) Προβλέπεται το πάγωμα-«μορατόριουμ» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας ή μοναδικής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό προϋποθέσεις. Aυτές είναι:

 

  • H αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

 

  • Tο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.

 

  • Tο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

 

  1. B) Oι δανειολήπτες οφείλουν να πληρώνουν στις τράπεζες από όπου δανείστηκαν για την αγορά του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας και συγκεκριμένες μηνιαίες δόσεις. Mε τον τρόπο αυτό επιδιώκεται και να κρατηθούν «ζωντανά» τα δάνεια που είχαν λάβει.

 

Για τα ποσά που οφείλουν να πληρώνουν οι δανειολήπτες έχει διαμορφωθεί μία κλίμακα του ετήσιοι οικογενειακού εισοδήματος. Ξεκινά από τις 5.000 ευρώ και ανεβαίνοντας ανά 5.000 ευρώ καταλήγει στις 35.000 ευρώ. Για κάθε μία «σκάλα» έχει υπολογιστεί ένα ανώτατο ύψος μηνιαίας δόσης. Για παράδειγμα μία οικογένεια που έχει εισόδημα ακριβώς 5.000 ευρώ ή 35.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει το μήνα 8 ή 883 ευρώ, αντίστοιχα.

 

Aν όμως το εισόδημα δεν είναι το ίδιο με την προαναφερόμενη κλίμακα, αλλά το υπερβαίνει χωρίς όμως να αγγίζει το ύψος του επόμενου «σκαλιού» τότε το υπερβάλλον αυτό ποσό υπολογίζεται με υψηλότερο συντελεστή. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει εισόδημα 32.000 ευρώ τότε για τις 30.000 ευρώ θα πληρώσει τον μήνα 633 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες 2.000 ευρώ η αντίστοιχη μηνιαία δόση θα υπολογιστεί με ποσοστό 60%. Έτσι για τις άλλες 2.000 ευρώ θα πρέπει να προσθέσει άλλα 99,6 ευρώ. Δηλαδή 633 + 99,6 = 732,6 ευρώ τον μήνα.

 

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση