Μαζική αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων- Αφορούν στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ

/
Ημερομηνία14 Αυγ 2013
/

Ισχυρά «μποφόρ» πνέουν αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια φορολογούμενους – ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρομεί μαζικά τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ 2012.

Στόχος, να κλείσει άμεσα η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων, πριν φθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, περί τα τέλη του επομένου μηνός, οπότε και θα αρχίσει ο νέος γύρος εξονυχιστικών ελέγχων και, ίσως, των πιο σκληρών μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί και οι γερμανικές εκλογές.

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι η υστέρηση των εσόδων και η έκταση της φοροδιαφυγής αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμφισβήτητα θα εστιάσουν στην πορεία των εσόδων και στα αποτελέσματα των ελέγχων για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πρόσθετος φόρος

Σε κάθε περίπτωση, ένας τρόπος για να κλείσει άμεσα η «μαύρη τρύπα» είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων -καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων πλέον, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο στην εφορία-, αλλά και η επίσπευση της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2012 σε περίπου 650.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος της εβδομάδας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρομεί και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2012, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες, των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει, σε ατομική βάση, τις 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Ο «πονοκέφαλος» βέβαια για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες δεν σταματά εδώ, αφού το φθινόπωρο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχεδιάζει να τους στείλει και τα «ραβασάκια» με το ΦΑΠ του 2013, καλώντας τους να πληρώσουν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Πηγή : naftemporiki

Αφήστε μια απάντηση