ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟ-ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Μαγειρεύεται νέα φόρο-επιβάρυνση στα ακίνητα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού στα ακίνητα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Προσανατολίζεται στην κατάργηση της έκπτωσης από τα μισθώματα ακινήτων των αποσβέσεων και των δαπανών συντήρησής τους χωρίς παραστατικά.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς από το εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από μισθώματα ακινήτων αφαιρείται ποσοστό 5% για αποσβέσεις σε ακίνητα οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές και ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) για ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις (π.χ. καταστήματα).
Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενους έχει εισόδημα από μισθώματα κατοικιών 10.000 ευρώ ετησίως, με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς φορολογείται για τα 9.500 ευρώ, ενώ αν το εισόδημα προέρχεται από την ενοικίαση καταστημάτων τότε φορολογείται για 9.700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των αποσβέσεων μέχρι και το 2008 ήταν 10% (κατοικίες) και 5% (καταστήματα) αλλά ψαλιδίστηκαν στα πλαίσια τότε φοροεισπρακτικού νομοσχεδίου.
Στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο έως το τέλος του μήνα εξετάζεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα καταργούνται πλήρως οι παραπάνω φοροαπαλλαγές. Η κατάργηση τους θα έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του φορολογικού βάρους για τα ακίνητα, τα οποία μαζί με τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της φοροεισπρακτικής τακτικής της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει επιβάλει μια σειρά από νέους φόρους στα ακίνητα. Ειδικότερα:
– Επέβαλε το τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών που υπολογίζεται με 0,5 ευρώ έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων.
– Μείωσε στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από 400.000 ευρώ που ήταν έως και το τέλος του 2010.
– Επανέφερε το φόρο μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8-10% επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ο φόρος μεταβίβασης είχε καταργηθεί και είχε θεσπιστεί ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος με συντελεστές 0-20% (στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης) ανάλογα με το χρόνο που είχε ο πωλητής το ακίνητο στην κατοχή και το τέλος συναλλαγής 1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας.
– Αύξησε τους συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. Από 0-1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας ανεξαρτήτως αξίας ακινήτων, επιβλήθηκε κλίμακα με συντελεστή 0-20%.
– Επέβαλε το 2010 έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους που είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
– Επέβαλε από το 2010 τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες που χρησιμοποιεί κάθε φορολογούμενος, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής. Μάλιστα το τεκμήριο αυξήθηκε σημαντικά φέτος.
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR