Κ. Χατζηδάκης: Το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά – Εργαζόμαστε για ένα νέο Ε.Σ.Π.Α. που θα απευθύνεται σε ανέργους – Κανένας πολίτης που βρίσκεται σε ανάγκη δεν θα αναγκαστεί να χάσει το σπίτι του

/
Ημερομηνία02 Σεπ 2013
/

“Η τελευταία δύσκολη χρονιά θα είναι η φετινή”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον “Τύπο της Κυριακής”.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, πως εργάζεται για ένα νέο ΕΣΠΑ με κοινωνικό χαρακτήρα, που θα απευθύνεται κυρίως στους νέους και τους ανέργους, ενώ δεσμεύτηκε, ότι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τον Νοέμβριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, θα είναι τέτοια ώστε “κανένας συμπολίτης μας σε ανάγκη δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του”, μετά την εφαρμογή της ρύθμισης από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Ο υπουργός υπογράμμισε, πως έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των κοινοτικών πόρων από το προηγούμενο καλοκαίρι. “Από την 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ σήμερα βρισκόμαστε στην 4η θέση, ως προς τον βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ στη χώρα μας υπερβαίνουν τον κοινοτικό μέσο όρο, σχεδόν κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες”, σημείωσε και πρόσθεσε:

“Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει απορροφηθεί το σύνολο των 3,890 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος για το 2013. Αξίζει, να τονίσουμε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ στηρίζουν το πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία, που καλύπτει 50.000 νέους ανέργους, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κουπόνια για την υγεία των ανασφάλιστων, της επιχειρηματικότητα των νέων γυναικών. Πάνε στην κοινωνία και την οικονομία”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Χατζηδάκης, “θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό στη φιλοσοφία του όσο και στην αρχιτεκτονική του. Να είναι πιο απλό, με περιορισμό της γραφειοκρατίας. Επί της ουσίας καινοτόμο με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης, όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών”.

“Το νέο ΕΣΠΑ θα δίνει μεγάλη έμφαση σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς έχουμε μία πρωτοφανή ανεργία μπροστά μας, με γνώμονα όχι τους διαχειριστές των προγραμμάτων, αλλά τους δικαιούχους, τους νέους ανέργους”, κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή : Taxheaven

Αφήστε μια απάντηση