Κλειστό μέχρι… νεωτέρας το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

/
Ημερομηνία24 Φεβ 2016
/

Κλειστή παραμένει η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θα διευθετούνται εκκρεμότητες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως:

  1. Το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Νοεμβρίου. Φέτος, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αρχίσει να εισπράττει νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος ξεκινώντας από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο σε μηνιαίες δόσεις με τα σενάρια να προβλέπουν την καταβολή του σε 5 ή 8 μηνιαίες δόσεις και την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους να «φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Είναι χαρακτηριστικά ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων διογκώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ. Με τη μετάθεση της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον Απρίλιο ή τον Μάιο, το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας ελπίζει ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος σε μία χρονιά που εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν αυξημένο τον φορολογικό λογαριασμό τους.

  1. Την προστασία έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους.

Προϋπόθεση εφαρμογής της κλίμακας των μισθωτών για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους είναι να μην ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα. Εξαιρούνται επίσης, οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Στην περίπτωση όπου το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

  1. Τον καθορισμό των διαδικασιών βάσει των οποίων θα δηλώνεται στο Μητρώο των ΔΟΥ το σύμφωνο συμβίωσης.

Εν τω μεταξύ με υπουργική απόφαση παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων απόδοσης 3% επί του ζύθου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:

  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 29.2.2016.
  • Ο φόρος 3% επί του ζύθου θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στους Δήμους, όπως ίσχυε πριν την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου.
  • Η παράταση αφορά όλους τους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης απόδοσης 3% επί του ζύθου και αποτελεί διευκόλυνση για τις μικρές ζυθοποιίες.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση