«Κλείδωσε» αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

/
Ημερομηνία22 Απρ 2016
/

Με αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, από το 23% στο 24% που θα φέρει ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, «κλείδωσε» χθες το πακέτο των έμμεσων φόρων κατόπιν συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών. Μεγάλη παραμένει όμως η απόσταση στο θέμα του αφορολογήτου καθώς Ελλάδα και ΔΝΤ παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, για 9.100 ευρώ και για άμεση μείωση στα 8.182 ευρώ αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, που φέρεται να έχει καταθέσει συμβιβαστική πρόταση για σταδιακή μείωση του αφορολογήτου έως το 2018, δήλωσε χθες πως δεν θεωρούνται αναγκαία, πρόσθετα προληπτικά μέτρα, αλλά εάν απαιτηθεί για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Θεσμών, θα εξεταστεί αλλά σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει Grexit ή πιστωτικό γεγονός, ενώ εκτίμησε πως πρέπει να συζητηθεί και το θέμα του χρέους. H νέα αύξηση του ΦΠΑ θα είναι η έκτη κατά σειρά που γίνεται μέσα σε διάστημα έξι ετών, ενώ όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει οι εκπρόσωποι της αγοράς δεν υπάρχουν περιθώρια να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και επομένως θα περάσει στους καταναλωτές.

assets_LARGE_t_942_44492319

Σύμφωνα δε με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ειδικά για τα τρόφιμα, η αύξηση στο ΦΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών κατά 3%. Οι ανατιμήσεις θα είναι εμφανείς σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς» και στις τιμές παροχής αρκετών υπηρεσιών. Πέραν της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% στο πακέτο των έμμεσων φόρων, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες, στο υγραέριο, το φυσικό αέριο, η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό

Έως και χθες το χάσμα στο σκέλος των δημοσιονομικών παρέμενε σημαντικό. Αφενός για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ., αφετέρου για το τι θα γίνει με το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3 δισ. Ειδικά για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. κεντρική διαφωνία παραμένει το ύψος του έμμεσου αφορολόγητου ορίου, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να διατηρήσει την κόκκινη γραμμή των 9.100 ευρώ, το ΔΝΤ να πιέζει για άμεση μείωση στις 8.182 ευρώ και την Κομισιόν να προτείνει ενδιάμεσο σχέδιο για σταδιακή μείωση έως το 2018. Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, που διατηρεί διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, δήλωσε πως το πρόσθετο, έκτακτο πακέτο μέτρων είναι μια επιλογή, αλλά η Κομισιόν δεν θα την προτείνει, αφού θεωρεί πως όλα τα στοιχεία της Επιτροπής, στη βάση της πρότασης της οποίας για μέτρα 5,4 δισ. γίνονταν έως πρότινος οι διαπραγματεύσεις, είναι σωστά, και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα.

Όπως όμως έσπευσε να προσθέσει πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Θεσμοί, δηλαδή η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα μείνουν ενωμένοι, καθώς δεν μπορεί να φανταστεί το ΔΝΤ να φεύγει από το πρόγραμμα. Σημείωσε παράλληλα πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και αυτό τώρα πρέπει να ελεγχθεί με βάση τα στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου, αν είμαστε ή δεν είμαστε εκεί», σημείωσε, φροντίζοντας να υπογραμμίσει πως «οι ελληνικές αρχές χρειάζονται περιθώριο για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις», και επέμεινε «στην ανάγκη η Ελλάδα να κάνει “κτήμα” της τα μέτρα που θα αποφασιστούν». Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία, όσο το δυνατόν συντομότερα, αποκλείοντας την πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος.

Όσον αφορά στο χρέος, υποστήριξε πως το ζήτημα δεν έχει ακόμη συζητηθεί, εκτίμησε πως η Ευρώπη πρέπει να εμμείνει στις αποφάσεις του 2012 και αυτά τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος θα πρέπει να συζητηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να δοθεί ένα σήμα πως κάτι έχει αλλάξει.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση