Καταργούνται 43 φόροι υπέρ τρίτων

/
Ημερομηνία26 Μαρ 2014
/

Στην κατάργηση 43 φόρων υπέρ τρίτων προχωρεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας που επισύναψε με την τρόικα.

 

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα «εκρίζωσης» των πόρων αυτών από τον Ιούνιο του 2015.

 

Το κείμενο της μελέτης με την καταγραφή αυτών των φόρων, που παρέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δανειστές, αναφέρει 199 φόρους υπέρ τρίτων, οι 93 εκ των οποίων σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά και 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

 

Μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη ανακοίνωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά. Τα έσοδα, που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, σύλλογοι κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

 

Οι πόροι αυτοί, που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των Ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα, σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις. Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το Ταμείο Εμπόρων από 24 και το Ταμείο Νομικών από 10 φόρους.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση