Κίνδυνος για επιστροφή σε ελλείμματα αν αυξηθούν μισθοί – συντάξεις

/
Ημερομηνία06 Μαρ 2015
/

Τον κώδωνα του κινδύνου για επιστροφή της Ελλάδας σε ελλείμματα εντός του 2015 σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, έκρουσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handel-sblatt», ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα αυξηθεί το κόστος εργασίας και οι δημόσιες δαπάνες. Ετσι, το πρωτογενές πλεόνασμα που θεωρούνταν δεδομένο, εξανεμίζεται». Οπως δε τόνισε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στα ελλείμματα εάν κανείς συνυπολογίσει στα προαναφερθέντα και το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα μειώνονται.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ο κ. Ρέγκλινγκ προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ εξέφρασε και την αποδοκιμασία του για τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και για το στυλ των διαπραγματεύσεων το οποίο επέλεξαν.

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τσίπρα – Βαρουφάκη ως «ενοχλητικές» και «απαράδεκτες» και υποστήριξε ότι το ιδιαίτερο διαπραγματευτικό στυλ τους έστρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την επομένη της προχθεσινής συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ενέργεια που έγινε στη Μαδρίτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν Ισπανία και Πορτογαλία θέλουν την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε: «Δεν παρατήρησα τις δύο τελευταίες εβδομάδες την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν ένα διαβολικό σχέδιο με στόχο την πτώση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αν είχα την εντύπωση ότι καταστρώνουν τόσο απεχθή σχέδια θα είχα επέμβει».

Πηγή: ethnos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση