Κάθε Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε ποιές αποδείξεις θα μετρούν στην εφορία

/
Ημερομηνία15 Ιούλ 2013
/

Οι αποδείξεις καταργούνται με το πολυνομοσχέδιο, ενώ θα επανέλθουν το Σεπτέμβριο με ένα νέοσύστημα κινήτρων για τη συλλογή .

Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις για τι το θα ισχύσει στο θέμα της συλλογής αποδείξεων που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη Βουλή ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει νέα ρύθμιση που θα συνδυάζει την συλλογή αποδείξεων με φορολογικά κίνητρα.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το 2013 θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Από 1η Ιανουαρίου 2014 θα καταργηθεί, αλλά τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει φέρει ρύθμιση για συνδυασμό των αποδείξεων με παροχή κινήτρων».

«Στην επόμενη φάση θα υπάρξει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση. Για έξυπνα κίνητρα στο θέμα των αποδείξεων. Θα το δούμε», είπε ο Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής” το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι το Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι, ενώ οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του έτους ποιες είναι αυτές, ώστε να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις.

Στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να τις αναγράψουν αναλυτικά στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στο πλαίσιο των κινήτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι, είτε η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, είτε η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Εξάλλου από το 2014 ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα συνδέεται αποκλειστικά με το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και όχι με τις αποδείξεις.

Έτσι, τα εισοδήματα έως 9.500 ευρώ είναι αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 21.000 ευρώ και άνω, η έκπτωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, με όριο τα 42.000 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Αφήστε μια απάντηση