Ιδρυση επιχείρησης από… κινητό τηλέφωνο

/
Ημερομηνία03 Νοέ 2016
/

Ψηφιακή… επανάσταση στην ίδρυση επιχειρήσεων, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, ετοιμάζεται εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει το άμεσο ξεκίνημα της λειτουργίας μιας εταιρείας. Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων», ενώ πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ή ψηφιακής οικονομίας, η ταχύτατη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, μεγέθυνση και απασχόληση».

Ανέφερε ότι, με την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που προωθεί η κυβέρνηση, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί μέσω μιας απλής εφαρμογής του τηλεφώνου του να ξεκινάει τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε σε χθεσινή εκδήλωση του Facebook με τίτλο «Boost your Business», η οποία επικεντρώθηκε στο πώς το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Στέφανος Λουκάκος, διευθυντής του Facebook για τον τομέα των ΜμΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (EMEA) ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια χρήστες του facebook, εκ των οποίων το 80% κάνει χρήση μέσω του κινητού τους. Μέσω του εργαλείου αυτού, κάθε μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς τους καταναλωτές οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Λουκάκο έχουν τρεις βασικές απαιτήσεις: την άμεση επικοινωνία, την επικοινωνία μέσω εικόνων και τη διαδραστική επικοινωνία μέσω βίντεο.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε τα προγράμματα για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα συνολικής δαπάνης 404 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αυτά αφορούν:

[1] Τη «Σύγχρονη Μεταποίηση» ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

[2] Το πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων στην περιβαλλοντική βιομηχανία» ύψους 30 εκατ. ευρώ, όπου θα χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών

[3] Το πρόγραμμα για την «ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», ύψους 40 εκατ. ευρώ όπου θα χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δαπάνες εξοπλισμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πάρκων και δαπάνες ελέγχου διαχείρισης των υποδομών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής.

[4] Το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), το οποίο απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις.

[5] Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

[6] Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας- Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης σκιαγράφησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο braindrain. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχει η μέριμνα ώστε όλες οι σχετικές δραστηριότητες ψηφιακής οικονομίας να είναι επιλέξιμες: είτε αφορά τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups), την ενίσχυση των νέων ερευνητών και ερευνητριών και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είτε την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα.

Για το πρώτο σκέλος έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο σκέλος οι διαθέσιμοι πόροι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση