Η πρόταση των θεσμών: Κατάργηση ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών

/
Ημερομηνία05 Ιούν 2015
/

Τη δραστική περικοπή των ευνοϊκών φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων που παρέχονται σε διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα προτείνουν την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε επίπεδα τέτοια που να αποδίδουν επιπλέον ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Επίσης, ζητούν την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει τα εξής:

1. Δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ προβλέπει η πρόταση των δανειστών προς την κυβέρνηση. Με τον χαμηλό συντελεστή 11% θα φορολογηθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, ενώ στην πρόταση περιλαμβάνονται κατάργηση μειώσεων ειδικά σε νησιά, καθώς και περιορισμός του αριθμού των εξαιρέσεων που υφίστανται αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον ΦΠΑ, με έμφαση στην κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες. Κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά.

2. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015. Επίσης προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις. Σήμερα η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μας. Επίσης για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 80% του φόρου που προκύπτει, ως προκαταβολή για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους 2015, ενώ για τις τράπεζες ανέρχεται στο 100%.

3. Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες. Να φορολογούνται οι αγρότες όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26%. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των επιστροφών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και οι επιστροφές ΦΠΑ.

4. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

5. Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

6. Διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, ακόμα και αν αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες. Εφόσον χρησιμοποιηθούν οι νέες αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος.

7. Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση – προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

8. Να εξαιρούνται από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, να καθοριστεί όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.

9. Να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

10. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.

11. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

12. Απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

13. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση