Η λίστα – φωτιά των δανειστών και συντάξεις και εισφορές

/
Ημερομηνία07 Φεβ 2016
/

Τους «ανοικτούς» λογαριασμούς που άφησε ο «πρώτος γύρος» της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς αλλά και με τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες της χώρας μετά τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν για το Ασφαλιστικό, καλείται να «κλείσει» η κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Το διπλό «μέτωπο» οριοθετούν αφενός η λίστα με τις ενστάσεις επί του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και, αφετέρου, τα αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των συνδικάτων και των αγροτών οι οποίοι, παρά τα μεταξύ τους διαφορετικά συμφέροντα, εξακολουθούν να ζητούν να αποσυρθούν τα προτεινόμενα μέτρα και να γίνει διάλογος από… μηδενική βάση.

Η ΛΙΣΤΑ
Η λίστα των δανειστών, χωρίς να ζητεί ευθέως περικοπές στις συντάξεις, αφήνει όλα τα μεγάλα θέματα «ανοικτά». Στα μεγάλα θέματα περιλαμβάνονται:

Η χορήγηση της εθνικής σύνταξης με 15ετία σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η βάση, δηλαδή, του σχεδίου του προτεινόμενου νέου Ασφαλιστικού που στοχεύει στη στήριξη των πιο αδύναμων και «ευνοεί» ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης. Οι δανειστές επικαλούμενοι τον προβλεπόμενο στο 3ο Μνημόνιο συμφωνημένο κανόνα για «στενότερη σύνδεση των εισφορών και των παροχών», ζήτησαν είτε να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια, είτε να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στην 20ετία (αντί της 15ετίας).

Η αύξηση για 2 ή 3 χρόνια κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση (το «ισοδύναμο» για την αποφυγή νέας μείωσης στις επικουρικές συντάξεις). Πέρα από την πάγια αντίθεσή τους στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, οι δανειστές θεωρούν ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα. Εφόσον, από την άλλη πλευρά, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση απορριφθεί στο σύνολό της ή μερικώς, εμμέσως θα προκύψει θέμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (το υπουργείο έχει επεξεργαστεί σενάριο κλιμακωτών μειώσεων στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ).

Η εισπραξιμότητα των εισφορών και η εξασφάλιση των εσόδων που θα απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων από το 2017 και μετά, όταν θα συνδεθούν τα ασφάλιστρα με το φορολογητέο εισόδημα.

Τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου για ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και τα χαμηλότερα που προκύπτουν, μετά την προθήκη της εθνικής σύνταξης, για όσους θα συνεισφέρουν… περισσότερο.

Ο τρόπος της ενοποίησης των ταμείων σε ένα φορέα και τα δημοσιονομικά οφέλη που θα προκύψουν σε συνδυασμό με τον επανϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μειώσεις μόνο στα εφάπαξ και τα μερίσματα).

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Τριετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής και εκπτώσεις προτείνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες για να «εκτονώσει» τις αντιδράσεις που εστιάζονται στο ύψος των ασφαλίστρων και να «σπάσει» το «μέτωπο» όσων αντιδρούν στο… εσωτερικό. Αν το νέο ποσό των ασφαλίστρων υπερβαίνει το σημερινό, το ποσοστό έκπτωσης προτείνεται να ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε έκπτωση 5% για εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση