Η εφορία δεν επιστρέφει φόρους, ακόμη και σε όσους δεν χρωστούν Η εφορία δεν επιστρέφει φόρους, ακόμη και σε όσους δεν χρωστούν

/
Ημερομηνία21 Νοέ 2013
/

Σε ενεργοποίηση διάταξης νόμου του 2012 που επιτρέπει στις εφορίες να συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το δημόσιο οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.  Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από μήνυμα φορολογούμενου στο twitter προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

Τo μήνυμα έχει ως εξής: «Ενημερώνω το φιλοθεάμον κοινό ότι η μπανανία θα κατασχέσει με το έτσι θέλω, 170€ από τον πατέρα μου». Ο πατέρας του φορολογούμενου, όπως προέκυψε στη συνέχεια δικαιούνταν αγροτική επιδότηση 170 ευρώ, τα οποία όμως όταν ήρθε η ώρα να καταβληθούν δεν καταβλήθηκαν. Τα κράτησε η εφορία και έκανε συμψηφισμό με βεβαιωμένη –αλλά μη ληξιπρόθεσμη– οφειλή, που αφορούσε την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Θεοχάρης ο οποίος επιβεβαίωσε την παραπάνω πρακτική σημειώνοντας ότι πρόκειται εφαρμογή διάταξης που είχε θεσπιστεί στο παρελθόν με κύριο στόχο να μπλοκάρει τις επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν τις υπόλοιπες οφειλές τους. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση προχωρούσε σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή ληξιπρόθεσμου ΦΠΑ, λάμβανε φορολογική ενημερότητα, εισέπραττε τον ΦΠΑ αλλά στη συνέχεια δεν πλήρωνε τους υπόλοιπους φόρους της.

Σπύρος Δημητρέλης

Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση