Η “βόμβα” του φορολογικού για την κυβέρνηση

/
Ημερομηνία02 Φεβ 2016
/

Όλο το πικρό ποτήρι της συμφωνίας του καλοκαιριού καλείται πλέον να πιει η κυβέρνηση. Χθες διαλύθηκαν οι κυβερνητικές ελπίδες ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό το οποίο εξοργίζει τους αγρότες λόγω της κατακόρυφης αύξησης της φορολόγησής τους, θα πρέπει τελικά να περάσει από τη βουλή μαζί με το πολύ “πικρό” νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν στην κυβέρνηση ότι τα δημοσιονομικά της πρώτης αξιολόγησης θα κλείσουν μαζί με τις παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας καθιστώντας έτσι την πρώτη αξιολόγηση πολύ βαριά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Μόλις χθες το μεσημέρι ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο το φορολογικό, αλλά το βράδυ μετά το πρώτο ραντεβού της κυβέρνησης με τους θεσμούς ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωνε ότι χωρίς το φορολογικό, τουλάχιστον ένα τμήμα του, η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού στο πεδίο της φορολογίας.

– επαναπρογραμματισμός της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για την έκπτωση έως 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από αυτόν τον επαναπρογραμματισμό καθώς και τη νέα φορολογική κλίμακα θα καθοριστεί ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, δηλαδή από ποιο όριο εισοδήματος και πάνω θα ξεκινήσουν οι επιβαρύνσεις.

– ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα. Η εισφορά φέρνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν από τις νέες φορολογικές κλίμακες

– η αύξηση του φορολογικού συντελεστή του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% για το εισόδημα του 2015 και στο 26% για το 2017 με παράλληλη αύξηση έως και το 100% της προκαταβολής φόρου.

– αύξηση των συντελεστών φορολόγησης της κλίμακας των ενοικίων και μάλιστα από το εισόδημα του 2015.

Η κυβέρνηση αναζητά βελτιωμένες εκδοχές όλων των παραπάνω και μάλιστα έχουν εκπονηθεί και σενάρια που θα παρουσιαστούν σήμερα στο κουαρτέτο των θεσμών.

Πηγή: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση