Το έργο του ΕΚ για δικαιότερη φορολογία
Γράφημα για την φορολογία στην ΕΕ
Μετά το σκάνδαλο των LuxLeaks και τις διαρροές των εγγράφων του Παναμά, η νομοθεσία και οι πρωτοβουλίες για ζητήματα φορολογίας, αποτελούν προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη ζητούν περισσότερη διαφάνεια και μέσα από τις δύο ειδικές επιτροπές εξετάζουν τις κακές φορολογικές πρακτικές, σε μια εποχή που οι κοινωνίες και οι οικονομίες αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση.
Οι ειδικές επιτροπές
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια για δικαιότερη φορολογία, δημιούργησε δύο ειδικές επιτροπές. Η πρώτη ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2015, με μια έκθεση που προτείνει τρόπους για δίκαιη και διαφανή φορολογία των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τη συνέχεια του έργου ανέλαβε από το Δεκέμβριο 2015, η δεύτερη επιτροπή για τον έλεγχο των φορολογικών αποφάσεων και σε νέα έκθεση θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων.
Η εντολή για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τη διαρροή των εγγράφων του Παναμά, αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την ολομέλεια του Μαΐου.
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα
Το ΕΚ, με έκθεση, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015, διευκρινίζει τα νομικά βήματα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη και η ΕΕ για τη βελτίωση της εταιρικής φορολογικής διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, ζητάει στην έκθεσή του να υπάρξει πρόταση για την αναφορά των κερδών, των φόρων και των επιδοτήσεων των εταιρειών σε κάθε χώρα αλλά και τη δημιουργία ορισμού για τον “φορολογικό παράδεισο”.
Επίσης, με έκθεση που ψηφίστηκε τον Μάιο του ίδιου έτους, το ΕΚ αποφάσισε για τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η οδηγία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να καταγράφονται σε κεντρικά μητρώα σε χώρες της ΕΕ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα τόσο στις αρχές όσο και σε άτομα με “έννομο συμφέρον”, όπως π.χ. οι δημοσιογράφοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των εταιρειών. Η νομοθεσία αυτή αποτελεί συνέχεια της ΕΕ για το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπιση των κερδών (BEPS).
Το σχέδιο περιλαμβάνει έξι βασικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Η θέση του ΕΚ για αυτό το ζήτημα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Ιουνίου.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σχέδιο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στην δημιουργία κοινής φορολογικής βάσεις των εταιρειών και στο να κάνουν τις εταιρείες να πληρώνουν φόρο στη χώρα που δημιουργούν τα κέρδη τους.
Η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ, επέμεινε στην άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, ενώ η ψηφοφορία στην ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.
Η έκθεση για την εκ των προτέρων ανταλλαγή των διασυνοριακών φορολογικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών μελών, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015. Το Κοινοβούλιο αποκάλεσε τη συμφωνία του Συμβουλίου “χαμένη ευκαιρία”, καθώς οι νέοι κανόνες αφορούν μόνο τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες και όχι εκείνες μεταξύ των κρατών μελών. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν επίσης το γεγονός ότι η πρόσβαση που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν περιορισμένη.
Επόμενα βήματα
Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει νομοθεσία για την κοινή βάση εταιρικής φορολόγησης αλλά και λίστα με τις μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες.
Πηγή: www.taxheaven.gr