ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ

/
Ημερομηνία30 Νοέ 2011
/

Ετοιμάζεται μίνι φορολογικό ν/σ

Φορολογικό νομοσχέδιο μόνο με τις διατάξεις για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το νέο ποινολόγιο της εφορίας σχεδιάζει να καταθέσει πριν το τέλος του έτους στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για φορολογικό νομοθετικό κείμενο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η κάθετη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχθεί την προώθηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναγκάσει το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας να συντάσσει το ελάχιστο δυνατό νομοθετικό κείμενο φορολογικών διατάξεων που θα βρει ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν αφενός την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όσο και αφετέρου την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δηλαδή διατάξεις για δυο πεδία που δύσκολα θα αρνηθεί να υπερψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Ειδικότερα, οι περίπου 70 σελίδες νομοθετήματος των οποίων τη σύνταξη ολοκληρώνουν σύντομα οι υπηρεσίες του υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν:

– το λεγόμενο Κανονισμό Απεικόνισης Συναλλαγών. Ο ΚΑΣ θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με στόχο την απλοποίηση και τον περιορισμό των τυπικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες καταργούνται (π.χ. τήρηση ειδικών βιβλίων) και θεσπίζεται η ουσιαστική απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω κυρίων του τραπεζικού συστήματος (ενεργοποίηση της τήρησης ειδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού κλπ).

– το νέο ποινολόγιο της εφορίας. Μια σειρά από πρόστιμα και ποινές που επιβάλλονται για μικρής αξίας φορολογικές παραβάσεις εκλογικεύονται ενώ θεσπίζονται μεγάλες εκπτώσεις στην περίπτωση που τα πρόστιμα εξοφλούνται εντός συγκεκριμένης σύντομης προθεσμίας. Επίσης προβλέπεται η επιβολή προστίμων και στους φορολογούμενους που δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Αφήστε μια απάντηση