ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

/
Ημερομηνία24 Νοέ 2011
/

Επιφάνεια γραφείου, τοποθεσία και κινητό τα νέα αντικειμενικά

Επιφάνεια επαγγελματικής εγκατάστασης, τοποθεσία άσκησης του επαγγέλματος, λογαριασμός κινητού τηλεφώνου: πρόκειται για μερικά από τα κριτήρια που μελετά να θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ολικής επαναφοράς των «αντικειμενικών κριτηρίων» για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει γίνει η σχετική προεργασία για τη θέσπιση του νέου τρόπου υπολογισμού του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Πυξίδα στις σχετικές εισηγήσεις που υποβάλλονται στην ηγεσία του υπουργείου είναι η παραδοχή ότι στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών συντελείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Με βάση τις εισηγήσεις που υποβάλλονται, τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μια σειρά από χαρακτηριστικά που θεωρείται ότι προσδιορίζουν το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία. Έτσι, η έδρα της επαγγελματικής εγκατάστασης θα παίζει σημαντικό ρόλο. Εφόσον το ιατρείο του γιατρού βρίσκεται στο Κολωνάκι θα αντιστοιχεί υψηλότερο «αντικειμενικό» εισόδημα σε σχέση με το ίδιο ιατρείο που θα βρίσκεται στην Κυψέλη ή μια επαρχιακή πόλη. Για τον καθορισμό του κριτηρίο της τοποθεσίας της επαγγελματικής έδρας εξετάζεται να χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές τιμές ζώνης. 

Άλλα στοιχεία που θα παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του εισοδήματος θα είναι η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης (όσο μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερο και το εισόδημα), ο αριθμός των απασχολούμενων υπαλλήλων, το τηλεπικοινωνιακό κόστος της εγκατάστασης κ.ά. 

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του εισοδήματος θα παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι τα περιουσιακά στοιχεία του ελεύθερου επαγγελματία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακίνητα που διαθέτει, οι καταθέσεις του, οι επενδύσεις του σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι δαπάνες του κλπ.

Όλα τα παραπάνω θα δηλωθούν σε ένα ειδικό φορολογικό έντυπο που θα δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζεται να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι εντός του 2012. Η εφορία βάσει ενός αλγορίθμου που συστατικά του θα είναι όλα τα παραπάνω στοιχεία θα προσδιορίζει το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι μια μορφή αντικειμενικών κριτηρίων είχε θεσπιστεί το 1994 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες που τα είχαν χαρακτηρίσει άδικα και ισοπεδωτικά. Ωστόσο, η εφαρμογή τους οδήγησε σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τα αντικειμενικά κριτήρια καταργήθηκαν μερικά χρόνια αργότερα αφού κρίθηκαν και αντισυνταγματικά από τη Δικαιοσύνη.

 

ΠΗΓΗ:CAPITAL.GR

Αφήστε μια απάντηση