Επιστρέφει το μπόνους για αποδείξεις Επιστρέφει το μπόνους για αποδείξεις

/
Ημερομηνία02 Δεκ 2013
/

Το πορτογαλικό μοντέλο με το οποίο εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι χάρτινες αποδείξεις με παράλληλη παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους ώστε να δηλώνουν βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους στη φορολογική διοίκηση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Κεντρική ιδέα στο πορτογαλικό μοντέλο e-fatura (ηλεκτρονικό τιμολόγιο) το οποίο έχει αποφέρει ήδη αύξηση εσόδων από ΦΠΑ στην Πορτογαλία, είναι πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηναία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανάλογο μέτρο προωθεί και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Προκειμένου να υπάρχει πίεση στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών τους και όχι κατά το δοκούν, οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να περνούν ηλεκτρονικά και οι ίδιοι βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους όπως ο ΑΦΜ της επιχείρησης, η ημερομηνία της συναλλαγής και βέβαια το ποσό.

Το κίνητρο εξετάζεται να είναι επιστροφή ακόμα και του 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.

Το σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η Πορτογαλία προβλέπει:

* Υποχρεωτική ηλεκτρονική μηναία κοινοποίηση στη φορολογική διοίκηση των αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις. Σε ένα κεντρικό σύστημα, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά ήδη σε προαιρετικό επίπεδο, αποκλειστικά ηλεκτρονικά αποστέλλονται στοιχεία για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που εκδίδεται ή λαμβάνεται από τις επιχειρήσεις.
Ανάλογη υποχρέωση καθιερώνει μέσω του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα -που θα υποβάλλονται μηνιαίως- θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

* Επιστροφή ΦΠΑ 15% στους καταναλωτές οι οποίοι περνούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεών τους (στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναβιώσει και η φοροκάρτα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών) από συγκεκριμένους τομείς εμπορικής δραστηριότητας.

Οι αποδείξεις της… επιστροφής

Ειδικότερα στο σύστημα e-fatura επιστροφή ΦΠΑ δίνουν οι αποδείξεις από εστιατόρια, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, επισκευές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Στην Ελλάδα θα μπορούσαν προφανώς οι τομείς να είναι διαφορετικοί, τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνουν μάλιστα ότι το κίνητρο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ισχυρό: επιστροφή του 30% της αξίας της συναλλαγής και όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά προφανώς όχι για κάθε συναλλαγή.

Στα τέλη κάθε έτους, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει μια ομάδα αποδείξεων που θα οδηγούν σε επιστροφή δαπάνης 30%.

Προϋπόθεση για την επιστροφή θα είναι βέβαια ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου βασικά στοιχεία της απόδειξης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή : www.news247.gr

Αφήστε μια απάντηση