Επενδύσεις: Τι αποδόσεις έχουν μετοχές, αμοιβαία, καταθέσεις, ομόλογα, ακίνηταΕπενδύσεις: Τι αποδόσεις έχουν μετοχές, αμοιβαία, καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα

/
Ημερομηνία15 Ιαν 2014
/

“Θέλουμε να πούμε στους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς”, η δήλωση αυτή έγινε από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2008. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου πριν το ”κούρεμα” των καταθέσεων έλεγε ότι κάθε ενέργεια που στοχεύει στη μείωση , τη στέρηση ή τον περιορισμό των δικαιωμάτων των καταθέσεων είναι αντίθετη προς το Κυπριακό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

“Κανείς δεν έχασε ποτέ επενδύοντας σε ακίνητα” , η άποψη αυτή ήταν μέχρι πρότινος κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία.

Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Ματίας Κέλμ ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος ..άνοιξε την πόρτα των επενδύσεων στο ακροατήριο. Ο τίτλος του θέματος που διαπραγματεύτηκε ο οικονομολόγος του Κέιμπριτζ ήταν ” ‘Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις επενδύσεις … αλλά διστάζετε να ρωτήσετε τον τραπεζίτη σας.”

Ο κόσμος των επενδύσεων είχε πολλές ενότητες και περιελάμβανε το δημόσιο χρέος , τις τραπεζικές κρίσεις , οι οποίες στη περίπτωση εκδήλωσης τους , ο κ. Ματίας ανέφερε ότι μπορούν να αποζημιώσουν τους καταθέτες με ένα πολύ μικρό ποσό. Τόνισε ότι το ενεργητικό του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μπορεί να επιστρέψει στον καταθέτη μόνο 4 ευρώ ανά 100 ευρώ κατάθεση.

Ο πληθωρισμός ήταν μέρος της ενότητας επενδύσεις. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν ότι ο Παναμάς , η Ελβετία , η Μαλαισία , το Βέλγιο , το Λουξεμβούργο η Ιαπωνία η Ολλανδία , η Αυστρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς εμφανίζουν επίπεδα πληθωρισμού από 2 έως 4% από το 1950 έως το 2010. Την ίδια περίοδο αναδείχθηκε ότι τα πιο σταθερά νομίσματα έχασαν τουλάχιστον το 80% της αξίας τους.

Ο κ. Ματίας ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι όποια αξία δημιουργήθηκε από το 1950 μέχρι το 1980 εξανεμίστηκε τη δεκαετία του 1980 , και διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία διάθεση να κάνει πολιτική. Μεγάλο μέρος της αξίας χάθηκε και στις ΗΠΑ και έφθασε στο 70% .

Η ενότητα προβλέψεις αναλυτών και των τραπεζιτών ήταν ίσως η καλύτερη στιγμή της παρουσίασης. Ο νικητής ήταν η πιο απλοϊκή προσέγγιση για το τι μέλλει γενέσθαι της επόμενης χρονιάς . Ο κ. Ματίας χρησιμοποίησε στοιχεία από τις 40 μεγαλύτερες τράπεζες στο κόσμο. Όπως τόνισε οι τράπεζες …φροντίζουν να χάνονται οι ετήσιες προβλέψεις και οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν πρόσβαση μόνο στην τελευταία.

Πηγη : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση