ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και… τζόγος έσωσαν τα έσοδα τον Ιανουάριο

/
Ημερομηνία10 Μαρ 2016
/

Με το δεξί μπήκαν στον νέο έτος τα κρατικά έσοδα παρουσιάζοντας τον Ιανουάριο αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επιμέρους στοιχεία τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Αν και τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά λόγω της αύξησης των κρατικών εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τα τυχερά παιχνίδια, κρίσιμες πηγές εσόδων, όπως είναι τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, μια πηγή που συνδέεται άμεσα με την πορεία της απασχόλησης, μειώθηκαν.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία:

– Tα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) τον Ιανουάριο του 2016 αυξήθηκαν κατά €145,89 εκ. ή 4,32% έναντι του Ιανουαρίου του 2015. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας (12%) και τον ΦΠΑ εγχωρίων προϊόντων (6,7%). Το 4% των εσόδων από το φόρο ακίνητης περιουσίας προέρχονται από “χαράτσι” (ΕΕΤΗΔΕ) προηγούμενων ετών και το υπόλοιπο 96% από τον ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην είσπραξη δόσεων του φόρου κατά τους πρώτους μήνες του 2016. Η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μαζική μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή που έγινε με την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

– Tα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (τα οποία αποτελούν το 83% των συνολικών φόρων εισοδήματος κατά τον μήνα Ιανουάριο)  παρουσίασαν μείωση  κατά 3,5% τον πρώτο μήνα του έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εσόδων από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις κατά 1,6% (από €345,8 τον Ιανουάριο του 2015 σε € 340,3 τον Ιανουάριο του 2016).Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επήλθε μείωση σε αυτά τα έσοδα παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η παρακράτηση φόρου μέσω της αύξησης της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

– Tα έσοδα από τις ειδικές κατηγορίες φόρων εισοδήματος παρατηρείται ότι είναι μειωμένα κατά 33,3%, από €107,3 εκατ. ευρώ  σε €71,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη κάμψη των εσόδων από τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων, συμφωνιών επαναγοράς, ομολόγων κλπ. (ΚΑΕ 0144), τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 47%, από €45.8 εκατ. τον Ιανουάριο 2015 σε €24,5 εκατ. τον φετινό Ιανουάριο του 2016. Η μείωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες λόγω των εκροών πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

– Oι κρατικές εισπράξεις από τη φορολογία επί των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων  (Α.Ε., Ε.Π.Ε. κα), εμφανίζονται μειωμένα κατά 89%, καθώς από €14,7 που ήταν  τον  Ιανουάριο του 2015 μειώθηκαν σε μόλις 1,7 εκατ. τον φετινό Ιανουάριο. Η μείωση οφείλεται εν μέρει στον περιορισμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Πρόκειται για δείκτη της πορεία της οικονομίας.

– Tα έσοδα από το εισόδημα επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένο κατά 43,5%, από 2,4 εκατ. ευρώ  τον Ιανουάριο του 2015 σε 1,3 εκατ. τον αντίστοιχο φετινό μήνα.

– Tα έσοδα από φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τα τελωνεία (ΕΦΚ καυσίμων κλπ) μειώθηκαν κατά 9,2% ή 52 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που συμπιέζει τους αναλογικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στα καύσιμα. Μοναδική εξαίρεση η αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ οινοπνευματωδών ποτών κατά 14,2%.

– Θετική έκπληξη από τα έσοδα της φορολογία κερδών από λαχεία, λαχειοφόρες αγορές, ΠΡΟ-ΠΟ κ.λ.π. Τα έσοδα αυτά αυξήθηκαν κατά 63%, από €7,3 εκατ. τον μήνα Ιανουάριο 2015 σε €11,9 εκατ. τον φετινό Ιανουάριο.
 

Πηγή: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση