Ενιαίος φόρος για τα εισοδήματα
Τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας για τα εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2016. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Realfm προανήγγειλε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με μία ενιαία κλίμακα, σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλίμακα επεξεργάζονται τα σενάρια, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Ανέφερε ότι στόχος είναι η φορολόγηση με μία κλίμακα, αλλά δεν απέκλεισε κάτι διαφορετικό, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει το νέο σύστημα χρήσης του πλαστικού χρήματος και του «χτισίματος» του αφορολογήτου ορίου. Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:
- Φορολόγηση εισοδημάτων 2016. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ενδεχομένως ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%. Ως προς το ύψος του αφορολογήτου ορίου εξετάζεται να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα από ό,τι τα εισόδημα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι δεν μπορεί το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται σήμερα με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Οι δύο κλίμακες θα ενοποιηθούν και από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ενσωματωθούν στην ενιαία κλίμακα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
- Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την εφαρμογή του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των φορολογουμένων. Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον Realfm, ανέφερε ότι θα λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα. «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι θα αναγνωρίζονται περισσότερες αποδείξεις, όπως για παράδειγμα των ΔΕΚΟ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει υψηλότερο ποσοστό αποδείξεων επί του εισοδήματος. Για παράδειγμα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι κάποιος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ να προσκομίζει αποδείξεις μέσω τραπεζών ύψους 9.500 ευρώ δηλαδή το 38% του εισοδήματος. Αν κάποιος έχει εισόδημα 8.000 ευρώ, θα του ζητήσουμε αποδείξεις ύψους 4.000, δηλαδή το 50% του εισοδήματος.
Πάντως, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν λυθεί τα εξής θέματα για να λειτουργήσει το νέο σύστημα συναλλαγών:
1. Να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει ότι η έκπτωση των 2.100 ευρώ ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο αποφασισθεί θα «χτίζεται» μέσω αποδείξεων. Αμεσα θα πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα διευκρινίζεται ποιες δαπάνες θα συμβάλουν στη δημιουργία του αφορολογήτου ορίου.
Οπως φαίνεται, πάντως, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο, θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.
- Αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν προμηθευτεί το μηχάνημα POS. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει όλες τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν μηχάνημα που θα συνδέεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
- Οι προμήθειες των τραπεζών παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επαφές με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, έτσι ώστε να μειωθούν οι προμήθειες που έχουν σήμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρουν ότι οργανωμένοι κλάδοι της αγοράς έχουν ξεκινήσει επαφές και έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πηγή: www.kathimerini.gr