Ενιαίος Φόρος Ακινήτων – Υπάρχουν ισοδύναμα. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει.
Δεν θα καταπιαστώ με τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις που προβάλλονται για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τις αιτιάσεις για επιβολή φόρου κατοχής και όχι φόρου εισοδήματος κλπ , αλλά θα σταθώ στη δήλωση του υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρα για διορθώσεις και αλλαγές που δε θα θέτουν σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς στόχους και δε θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Με άλλα λόγια δεσμεύτηκε να κάνει δεκτές τις όποιες αλλαγές, αρκεί να εξασφαλίζεται το ισοδύναμο ποσό των απωλειών.
Γενικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ, μια και ο δείκτης εισπραξιμότητας υπολογίζεται στο 80%. Περίπτωση να μειωθεί το βεβαιωθέν ποσό δεν υπάρχει και οι εντολές που έχουν δοθεί από τον υπουργό είναι να γίνουν αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων και συγκεκριμένα των αγροτεμαχίων με εσωτερική ανακατανομή συντελεστών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από κάθε κατηγορία ακινήτων θα εισπραχθούν:
• Από Αστικά ακίνητα (κατοικίες), 2,2 δισ. ευρώ.
• Από Οικόπεδα Φυσικών προσώπων 789 εκατ. ευρώ
• Από Αγροτεμάχια, 140 εκατ. ευρώ (το 50% του ποσού θα πληρωθεί από αγρότες).
• Από Αγροτικά κτίσματα, 160 εκατ. ευρώ και
• Από Οικόπεδα νομικών προσώπων, βιομηχανικά και επαγγελματικά κτίρια, 300 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν πάνω στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων , των αγροτικών κτισμάτων , των κατοικιών που βρίσκονται εντός οικοπέδων στα χωριά και όπου παρατηρούνται ακραίες και άδικες επιβαρύνσεις .
Το ερώτημα είναι αν μπορεί ένα σημαντικό ποσό φόρου 150 εκατ. ευρώ και πλέον να προέλθει μέσα από μειώσεις που θα γίνουν στις ανωτέρω κατηγορίες και όχι μέσα από εσωτερικές αναπροσαρμογές και αυξήσεις των συντελεστών. Στην αγωνία αυτή του υπουργού καταθέτω την ακόλουθη πρόταση εξεύρεσης ισοδυνάμου ποσού 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προκύψει από τη θεσμοθέτηση μιας επιπλέον Ειδικής Εισφοράς , η οποία θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα στο σύνολο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με εξαίρεση ενός αφορολογήτου ποσού ύψους π.! χ. 200.000 ευρώ.
Βέβαια, για την απόφαση αυτή που ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, αφού συμβαδίζει τόσο με τη φιλοσοφία του υπουργού «μικρότεροι φόροι για περισσότερους», όσο και με τη συνταγματική επιταγή «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», δεν απαιτείται μόνο βαθιά ιδεολογική αναφορά, αλλά κυρίως χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση που δε φαίνεται να υπάρχει όσο αφορά στον μεγάλο πλούτο.
Υ/Γ: Για την αναλυτική παρουσίαση της πρότασής μας είμαστε στη διάθεση κάθε αρμοδίου.
Πηγή : Taxheaven