Ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και φορολογικών εσόδων από τις εφορίες

/
Ημερομηνία01 Δεκ 2014
/

Το «πράσινο φως» για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
, με στόχο τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση. Η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου είσπραξης, στα πρότυπα του αμερικανικού φορέα IRS, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2017.

Από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον Τόμας Στόρι, αναπληρωτή διευθυντή για τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, καθώς στο τέλος του 2014 ο εξωτερικός εμπειρογνώμων του Ταμείου Πάτρικ ντε Μετς θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για το κόστος του όλου εγχειρήματος, αλλά και για τον τρόπο υλοποίησής του. Βάσει του σχεδιασμού, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου των υποχρέων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, όλων δηλαδή των φυσικών και νομικών προσώπων. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει εναρμονιστεί η βάση εισφορών των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε εντός του 2017 να έχει επιτευχθεί η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κοκκόρης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις συναντήσεις του ειδικού κλιμακίου, επισημαίνει ότι κεντρικός στόχος του όλου εγχειρήματος ενοποίησης της ασφαλιστικής με τη φορολογική είσπραξη είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος παράλληλα με την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κρίνεται η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των Ταμείων και της εφορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκόρη, πρόκειται για μια οργανωτικού – δομικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση κόστους παράλληλα με σημαντική βελτίωση στα έσοδα, μέσα από τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας εγγραφής των υποχρέων, υποβολής των δηλώσεων, πληρωμών και εισπράξεων.
Οι συναντήσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ είναι συνεχείς, με τις διοικήσεις των Ταμείων, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τον ΟΑΕΔ, την Εργάνη, αλλά και τη ΔΙΑΣ Α.Ε.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις του την ερχόμενη Τρίτη, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων έχει μπει –εμβόλιμα– και η αξιολόγηση της νέας ρύθμισης χρεών των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολοι οι διοικητές των Ταμείων δηλώνουν στα στελέχη του Ταμείου ότι η συμμετοχή των οφειλετών είναι ιδιαίτερα αυξημένη όλες τις ημέρες που «τρέχει» η ρύθμιση. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί έχουν ξεπεράσει τις 12.827, ενώ τα συνολικά χρέη που ρυθμίστηκαν αγγίζουν τα 333,754 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση