Ενεργοποιήθηκε ο Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών

/
Ημερομηνία12 Μαΐ 2014
/

Πώς θα γίνεται το άνοιγμα

Ενεργοποιήθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη ο Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

Αν και το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών Πληρωμών έχει ενεργοποιηθεί από τις 12 Δεκεμβρίου εκκρεμούσε ο Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας του Συστήματος. Τον σχετικό κανονισμό είχε ουσιαστικά ζητήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία απαίτησε να υπάρξει κανονιστική αποσαφήνιση κάποιων κρίσιμων ζητημάτων για τη λειτουργία του Μητρώου.

Με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, δημιουργήθηκε ένα κλειστό κύκλωμα email μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και λαμβάνουν άμεσα ηλεκτρονικές απαντήσεις.

Στο Μητρώο έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για το μαύρο χρήμα.

Οι ελεγκτές δεν έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια, αλλά λαμβάνουν στις οθόνες των υπολογιστών τους μέσα σε 24 ώρες το πλήρες τραπεζικό προφίλ με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας, μέσα σε μία ημέρα από την ώρα που θα ζητήσουν τις πληροφορίες.

Πηγή : Taxheaven

Αφήστε μια απάντηση