Εμπέδωση φορολογικής εμπιστοσύνης στην αγορά του Καπνού

/
Ημερομηνία22 Οκτ 2013
/

Πλήγμα στα φορολογικά έσοδα του κράτους θα επιφέρει η επιβολή ενός φόρου στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, «τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στον Τύπο διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Κρίνεται σκόπιμο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν υπόψη τους πολύ σοβαρά την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κινήσεις πανικού που επανειλημμένως στο παρελθόν απέδειξαν ότι οξύνουν παρά αμβλύνουν τα προβλήματα στη νόμιμη αγορά και αφετέρου να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα καταναλωτή.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι την τελευταία τριετία και συγκεκριμένα από το 2010, η δομή και το ύψος της φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα μεταβλήθηκαν δραματικά, ενώ με την τελευταία μεταβολή τον Νοέμβριο του 2012, επήλθαν σημαντικές δομικές αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης. Οι μεταβολές αυτές έχουν επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και στη διαμόρφωση της ζήτησης καπνικών προϊόντων. Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις των λιανικών τιμών (10% στα τσιγάρα και 30% στον καπνό). Παρόλη την αύξηση των λιανικών τιμών η φορολογία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με την τιμή (86% της τιμής των τσιγάρων και 93% της τιμής του καπνού).

Ως αποτέλεσμα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις διεξαγόμενες έρευνες, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων ξεπέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το 20%, σε σχέση με μόλις 5% το 2009, ενώ το εμπόριο του παράνομου χύμα καπνού υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αγγίξει τους 500 τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της νόμιμης κατανάλωσης λεπτοκομμένου καπνού. Δηλαδή το 1/5 της αγοράς.

Εν τω μεταξύ τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο από τη διακίνηση παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού για το 2013 υπολογίζονται στα 680 εκατ. ευρώ.

Αν ο φόρος αυξηθεί κατά 0,50 ευρώ το πακέτο, υπολογίζεται ότι το παράνομο εμπόριο θα ξεπεράσει το 30%, θα συρρικνωθεί περαιτέρω η αγορά και ως εκ τούτου τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα.

Η εμπειρία από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. διδάσκει ότι η «εμπέδωση» ενός κλίματος φορολογικής εμπιστοσύνης στην αγορά του καπνού συμβάλλει στη διαφύλαξη της νόμιμης αγοράς και στην προστασία των καταναλωτών.

Για την αναστολή της ανοδικής δυναμικής του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, πέραν των μέτρων ελέγχου και καταστολής, είναι απαραίτητη η σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον με ορθολογική προσέγγιση, προβλεψιμότητα και ξεκάθαρους όρους λειτουργίας στο ευρύτερο πλαίσιο με σαφείς και διαφανείς όρους κράτους Δικαίου».

Πηγή :ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση