ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ΜΕ 246,75 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ

/
Ημερομηνία20 Οκτ 2011
/

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Με 246,75 ευρώ το μήνα η εξαγορά χρόνου

Με την καταβολή εισφοράς τουλάχιστον 256,75 ευρώ το μήνα (η σημερινή εισφορά του κλάδου σύνταξης της 5ης ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ) ή ανώτερης, εφόσον το ζητήσει ο ασφαλισμένος, μπορούν να εξαγοράζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το χρόνο αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας «πριν από την εγγραφή τους στα μητρώα των πρώην ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ» για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης, η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης ισχύει αναδρομικά από την 1/1/2011 και αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις αυξημένες προϋποθέσεις (αυξημένα όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης) του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Δηλαδή αποκλείονται οι ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τις 31/12/2010. Η ρύθμιση αυτή δεν θα ισχύει, ωστόσο, και για όσους έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά μετά την 1/1/2007, για εξαγορά χρόνου για τον οποίο υπάρχει ασφάλιση σε άλλο ταμείο ή στο Δημόσιο καθώς και για όσους είχαν λάβει νόμιμα εξαίρεση από την ασφάλιση των ταμείων για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η αναγνώριση.

Εως 5 έτη
Ο χρόνος για τον οποίο θα ζητείται εξαγορά (με βάση δικαιολογητικά τα οποία θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση) δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 χρόνια και μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε πριν από την εγγραφή στα μητρώα των ταμείων. Για το συνυπολογισμό του χρόνου αυτού δεν απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 12 έτη ή 3.600 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης (όπως χρειάζεται για την αναγνώριση και εξαγορά των άλλων πλασματικών χρόνων που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος) ενώ οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα παραλαμβάνονται μαζί με υπεύθυνη δήλωση ότι «θα προσκομιστούν τα δικαιολογητικά». Συνολικά οι πλασματικοί χρόνοι (παιδιών, σπουδών, στρατιωτικής θητείας, κενά διαστήματα ασφάλισης, απεργίας, εκπαιδευτικής άδειας κ.ά.) που μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου πριν από την εγγραφή του στα ταμεία του ΟΑΕΕ, είναι 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011, μέχρι 5 έτη το 2012, έως 6 έτη το 2013 και έως 7 έτη από 1/1/2014 και μετά.

Η πληρωμή
Η εξαγορά θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από το 1/2 των αναγνωριζόμενων μηνών (π.χ. για 60 μήνες οι δόσεις θα είναι 30).

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ON LINE

Αφήστε μια απάντηση