Εκτόξευση του φόρου, αντί κατάργησης ΕΝΦΙΑ

/
Ημερομηνία20 Μαΐ 2016
/

20s3enfia-thumb-large

Νέο χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται τον προσεχή Αύγουστο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Αντί της υλοποίησης των υπεσχημένων για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, η κυβέρνηση καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν. Με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται ο φόρος ακινήτων για τα οικόπεδα, ενώ μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ σήμερα. Την ίδια στιγμή, η κλίμακα υπολογισμού του φόρου γίνεται σκληρότερη, αυξάνοντας κατά πολύ τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εντάξει στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το εκκαθαριστικό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα διαπιστώσουν ότι τιμωρούνται διότι κάποιοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και αυτό καθώς οι μειώσεις των αντικειμενικών, που έφθασαν μέχρι και 30%, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεράστια ποσά φόρου που θα προκύψουν με τους νέου συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο φόρος ακινήτων θα είναι ακόμη και τριπλάσιος σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν για το 2015.

Με βάση τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, το 2016 θα καταβληθούν περισσότεροι φόροι από:

1. Τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός ή εκτός οικισμού, καθώς οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου είναι αυξημένοι από 23% έως 25%. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

2. Φορολογουμένους που κατέχουν κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται υπέρμετρα οι συντελεστές υπολογισμού έως και 200%. Για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται και τα αγροτεμάχια.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ, εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι θα ανέλθει στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).

Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία ύψους 500.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φέτος, εκτός από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, αυξημένο συμπληρωματικό φόρο. Συγκεκριμένα, θα πληρώσει 925 ευρώ από 300 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η φορολογία του κατά 208,33%.

Ολες αυτές οι αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι των εσόδων, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο. Μετά τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και τους έμμεσους φόρους, όπως η βενζίνη, ο ΦΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά., έρχονται και τρομακτικές αυξήσεις στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, από τον επόμενο μήνα αλλά κυρίως προς τα τέλη του έτους θα εκτοξευτούν κάνοντας νέο ετήσιο ρεκόρ.

Από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων υπάρχουν όμως και κερδισμένοι που θα πληρώσουν ελαφρώς μικρότερο φόρο σε σχέση με το 2015. Οσοι διαθέτουν κατοικίες η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερα για το ακίνητό τους, δεδομένου ότι ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές αλλά με μικρότερες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, μικρότερο φόρο θα πληρώσει μόλις το 10% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ. από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

• Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.

• Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια. Από τον συμπληρωματικό φόρο εξαιρούνται τα κτίσματα άνω των 100 ετών, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, καθώς και των τυχόν αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.

 

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση