ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

/
Ημερομηνία20 Οκτ 2011
/

Εκτός της νέας πραγματικότητας των εισοδημάτων τα τεκμήρια

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στα δίχτυα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες μισθωτοί. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των πολύ υψηλών τεκμηρίων τα οποία, με δεδομένες τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έχουν γίνει και θα γίνουν στον ιδιωτικό (λόγω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων) και το δημόσιο τομέα (λόγω του ενιαίου μισθολογίου), κινούνται πλέον στα όρια της φορολογικής πραγματικότητας. 

Μισθωτοί με ένα μεσαίο σπίτι που έκαναν το «σφάλμα» να διαθέτουν ένα μεσαίου ή υψηλού κυβισμού αυτοκίνητο και ένα σπίτι στο χωριό κινδυνεύουν να φορολογηθούν για υψηλότερο εισόδημα από αυτό που πραγματικά αποκτούν διότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό τους. Να σημειωθεί ότι με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου τα τεκμήρια διαβίωσης αυξήθηκαν σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάστηκαν. Τα εισοδήματα, ωστόσο, συνεχώς συρρικνώνονται με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις πλέον τα τεκμήρια να οδηγούν σε φορολογικές επιβαρύνσεις φορολογούμενων που δεν κρύβουν εισόδημα από την εφορία.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που μένει με ενοίκιο σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική τιμή ζώνης 1.500 ευρώ, διαθέτει ένα ΙΧ ηλικίας 5 ετών 1.800 κυβικών εκατοστών και έκανε το «λάθος» να διαθέτει και ένα σπίτι στο χωριό επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία εισόδημα τουλάχιστον 16.050 ευρώ, δηλαδή 1.146 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα (και λαμβάνει 14 μισθούς) ή 1.337 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως αν εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Μπορεί οι παραπάνω μισθοί να δείχνουν λογικοί, ωστόσο, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας αποτελούν πλέον πολυτέλεια λόγω της ύφεσης. 

Να σημειωθεί ότι ο παραπάνω μισθωτός έκανε το έγκλημα να έχει αποκτήσει ένα αυτοκίνητο κυβισμού 2.000 εκατοστών (με τραπεζικό δανεισμό την εποχή της φούσκας στην οικονομία) τότε το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται στα  17.250 ευρώ, ενώ αν έκανε το λάθος να έχει κληρονομήσει την ίδια κατοικία σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.850 ευρώ  τότε το τεκμαρτό του εισόδημα αυξάνεται στα 18.790 ευρώ.

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να έρθουν και οι υψηλόμισθοι του δημόσιου τομέα (π.χ. εργαζόμενοι στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών) μετά τις μειώσεις που θα γίνουν στις αποδοχές τους λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Εφόσον έχουν στην κατοχή τους κατοικία μεγάλης επιφάνειας και υψηλού κυβισμού οχήματα, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με τα τεκμήρια.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων μπορούν να υποβάλουν σχετική ένσταση στην εφορία καθώς τα τεκμήρια είναι «μαχητά». Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν τον έφορο με παραστατικά και στοιχεία για το πραγματικό τους εισόδημα.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Αφήστε μια απάντηση