Διόρθωση του Ε9 για λιγότερο ΕΝΦΙΑ

/
Ημερομηνία14 Ιαν 2016
/

Σε μαζική διόρθωση των λαθών που έχουν πραγματοποιήσει στη δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9 προχωρούν οι φορολογούμενοι τις τελευταίες εβδομάδες γλιτώνοντας ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έχει ανοίξει εδώ και περίπου έναν μήνα και μάλιστα οι διορθώσεις γίνονται χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρύνονται με κάποιο πρόστιμο ή άλλη κύρωση.

Μάλιστα η δυνατότητα διόρθωσης λαθών δίνεται όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε τώρα (2015) αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον διορθώσουν λάθη, να λάβουν σημαντική επιστροφή ΕΝΦΙΑ και φόρου ακίνητης περιουσίας που έχουν ήδη πληρώσει.

Ειδικότερα,
– δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης λαθών για τα έτη 2010 έως και 2015
– στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει μείωση του οφειλόμενο ποσού έως και 300 ευρώ αυτή δίνεται αυτόματα. Αν το επιστρεφόμενο ποσό ξεπερνά τα 300 ευρώ  ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις διορθώσεις που έγιναν (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας)
– η μείωση του φόρου πιστώνεται στον φορολογούμενο και αυτομάτως επαναπροσδιορίζεται το ύψος των δόσεων που απομένουν για τον φόρο, δηλαδή η δόση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για τον ΕΝΦΙΑ του 2015

Συνηθέστερα λάθη
Τα συνηθέστερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι και έχουν οδηγήσει στην πληρωμή περισσότερου ή και λιγότερου φόρου ακινήτων είναι:

– στην επιφάνεια των κτισμάτων και των οικοπέδων
– στα ποσοστά συνιδιοκτησίας
– στον όροφο στις περιπτώσεις κατοικιών τύπου μεζονέτας. Στις περιπτώσεις αυτές δηλώνεται ως όροφος ο υψηλότερος όροφος της κατοικίας
– στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, δηλαδή στο αν πρόκειται για επικαρπία, ψιλή ή πλήρη κυριότητα
– στις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων. Για παράδειγμα, σε καταστήματα όπου το υπόγειο έχει πρόσβαση μόνο από τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος όλη η επιφάνεια του υπογείου θεωρείται βοηθητικός χώρος. Στην περίπτωση, όμως που το υπόγειο έχει πρόσβαση από την οδό  τότε θεωρείται ξεχωριστή ιδιοκτησία και δηλώνεται μόνο του.
– στα ημιτελή κτίσματα
– στους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση