Διορθωτικές κινήσεις σε τρία φορολογικά «μέτωπα»

/
Ημερομηνία06 Φεβ 2014
/

Διορθωτικές κινήσεις σε τρία ανοιχτά φορολογικά «μέτωπα» δρομολογεί η κυβέρνηση μετά τη θύελλα των αντιδράσεων.

 

Αλλαγές έρχονται στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, τα πρόστιμα της εφορίας για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και τη μη έκδοση αποδείξεων και τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, οι αλλαγές αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη που έγινε στο Μεγάρου Μαξίμου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για:

1. Αγρότες: Σχεδιάζεται η αύξηση από 10.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ του ορίου για τον ετήσιο τζίρο των αγροτών, πάνω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εκτός από την αύξηση του ορίου του τζίρου για την τήρηση των βιβλίων εξετάζεται οι αγρότες να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα τα στοιχεία για τις συναλλαγές τους, αλλά αυτό να γίνεται κάθε μήνα, αλλά κάθε έξι μήνες ή μια φορά τον χρόνο.

2. Πρόστιμα: Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ για την πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης, με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα.

Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν ελέγχου και δεύτερη υποτροπή.

Επιπλέον για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο αυτό δεν θα αλλάξει. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται και η αλλαγή του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτηδευματίες.

3. Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Επανασχεδιάζεται από μηδενική βάση ο φόρος υπεραξίας 15% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι όπως ισχύει σήμερα είναι ανεφάρμοστος στην πράξη και παρουσιάζει πολλές ατέλειες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η καθιέρωση ενός μαθηματικού τύπου για τον αυτόματο προσδιορισμό των τιμών κτήσης και πώλησης του ακίνητου, προκειμένου στη διαφορά που θα προκύψει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας 15%.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση